Plânsul lui Nietzche

Bianca Ioan
Bianca Ioan 22 August, 2022
490

Volumul reprezintă romanul de debut al doctorului, specializat în psihiatrie, Irvin D. Yalom unde D. Vine de la David, nu de la inițiala tatălui, cum se poartă pe la noi. Cu titlul în original  When Nietzsche Wept: A Novel of Obsession, romanul apare pentru prima dată în 1992 și este argumentul central pentru care doctorul – scriitor împletește cu succes pasiunea sa pentru filosofie și cea pentru psihoterapie. Rapid după lansare, volumul a devenit bestseller datorită stilului precis fermecător al lui Yalom.

Filosoful Friedrich Nietzche este personaj central în povestea unui demers terapeutic al obsesiei în cele mai profunde și maximale manifestări. Modul în care construiește autorul această întâlnire (terapeut - pacient) cu o interacțiune fabuloasă între tânărul Sigmund Freud și filosoful bolnav este dovada unei scriituri valoroase și care are o mare capacitate de cucerire a cititorului curios. Multe dintre elementele biografice ale peronalităților cunoscute sunt reale, însă, romanul se încadrează la categoria ficțiune, fără drept la replică.

Plânsul lui Nietzche este o carte de citit în orice anotimp și în oricare moment al zilei. Cucerește fără îndoială, și, mai mult decât atât, deschide apetitul și pentru alte scrieri semnate de Irvin Yalom care propune accesul într-un univers fermecător al mecanismelor de identificat în relația cu sinele.

Plânsul lui Nietzsche
Plânsul lui Nietzsche
Irvin D. Yalom
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram