Pădurea întunecată

Valentin Derevlean
Valentin Derevlean 10 Decembrie, 2018
2545

„Pădurea întunecată” e al doilea volum din seria Amintiri din trecutul Terrei și nu poate fi citit independent de volumul întâi. Povestea, pe scurt, a primului volum este următoarea: câțiva oameni de știință chinezi comunică cu o civilizație extraterestră, mult mai avansată, dezvăluind poziția Pământului. Această civilizație e obligată să-și părăsească propria planetă și Pământul devine destinatarul perfect. Așa că peste 500 de ani flora trisolarienilor va ajunge în apropierea planetei noastre, lucru care va duce la extincția rasei umane. Până atunci, trisolarienii caută aliați în rândurile oamenilor care să lupte împotriva planurilor de apărare pământene și împotriva progresului științific.

Volumul al doilea cuprinde o perioadă de aproximativ 200 de ani, perioadă zbuciumată, în care omenirea trece prin declin economic, renaștere și o nouă avangardă științifică. Absolut toate eforturile sunt îndreptate înspre rapida dezvoltare științifică și teoretică care să producă rezultate militare. Pământul are nevoie de arme, are nevoie de o flotă spațială și de planuri pentru viitor. La începutul romanului există doar teorii despre cum va arăta această flotă, despre armamentul ultizat, strategii de luptă sau deplasarea în spațiu. Liu Cixin oferă însă și o perspectivă din viitor, când omenirea a învățat din greșeli, aparent, și pare pregătită să înfrunte flota invadatoare. Firul narativ urmărește atât istoria acestor descoperiri tehnologice și științifice, cât și evoluţia unui proiect ingenios, numit Cei cu Fața la Zid: patru persoane selectate special pentru pregătirea lor şi care vor lucra în secret la planuri pentru a salva omenirea.

Există eroi şi multă ambiţie, există şi un curent pesimist care îndeamnă lumea la sinucidere, blazare sau evadare la bordul viitoarelor nave către planete sigure. Liu Cixin scrie bine şi oferă cititorului un viitor credibil, cu părţile sale bune şi rele. Omenirea luptă, chiar şi atunci când disperarea şi haosul par să anihileze orice urmă de speranţă!

Pădurea întunecată  (Vol. 2)
Pădurea întunecată (Vol. 2)
Liu Cixin
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram