Novecento

Teodor Alin
Teodor Alin 13 Octombrie, 2022
307

Danny Boodman T.D. Lemon Novecento a fost găsit de un marinar, abandonat pe pianul sălii de dans de la clasa întâi al vaporului „Virginian”, în prima zi a anului 1900, într-o cutie de carton. De aici și numele final, răsunător, „Novecento”. Danny Boodman, marinarul, i-a pus  mai întâi propriul său nume, apoi a adăugat și „T.D. Lemon”, inscripția de pe cutia de carton.

Astfel a apărut numele personajului Danny Boodman T.D. Lemon Novecento, un copil abandonat după naștere și crescut de echipajul vasului. Copilul ce va ajunge în scurt timp cel mai mare pianist care a cântat vreodată pe ocean... și doar pe ocean. Novecento nu a coborât niciodată de pe vasul „Virginian”, spre uimirea celui mai bun prieten al său, trompetistul Tim Tooney prin spusele căruia aflăm toată povestea pianistului.

Va coborî vreodată Novecento de pe vas? Va coborî de pe oceanul său? Va putea Tim Tooney să coboare de pe oceanul amintiriilor și să lase această poveste în urmă?

Am montat, cândva, în studenție, acest scenariu atât de ofertant. Contextul spectacolului meu arăta situația lui Tim Tooney, la câțiva ani de la ultima sa întâlnire cu Novecento. Tim Tooney, apăsat de această amintire veche și apăsătoare își  confesa trecutul în fața soției sale pe parcursul unei nopți întregi. Crezul meu, în apropierea față de acest text, este acela că fiecare din noi ne lăsăm legănați pe câte un ocean de pe care nu am mai vrea să mai coborâm. Oceanul nostru poate fi zona de confort, Oceanul poate fi muzica, teatrul, Oceanul poate fi iubirea sau obsesia. Oceanul de pe care nu vrem să coborâm, oceanul care ne ține departe de uscatul grijilor și cotidianului de zi cu zi.

Alessandro Baricco afirma: „Novecento mi se pare mai degrabă un text care oscilează între o adevărată montare scenică și o poveste de citit cu voce tare. Nu cred că asemenea texte au un nume. Oricum, nu prea contează. Mi se pare o poveste frumoasă, care merită să fie spusă și altora.”  

Lectura sau vizionarea acestui text/spectacol nu durează mai mult de două ore. Însă visul și lecția oferită de Novecento îți ajunge cât pentru două vieți.  

Novecento
Novecento
Alessandro Baricco
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram