Nimicul

Valentin Derevlean
Valentin Derevlean 08 Aprilie, 2019
2545

Waldo a fost toată viața lui un răsfățat al sorții. A avut succes, a câștigat o mulțime de bani, e în continuare văzut ca o vedetă în breaslă, are o soție cu mult mai tânără decât el. Însă acum e izolat în propriul apartament, de lux, ce-i drept. Însă e izolat și boala îl împiedică să fie diavolul activ din trecut. Îi mai rămâne mintea, tehnologia care să-l ajute să comunice și să supravegheze casa, plus limba lui ascuțită cu care-și jignește, atacă sau suprinde dușmanii. 

La drept vorbind, Waldo e un personaj ușor detestabil. Însă când soția sa, Zee, decide să-l transforme pe tânărul admirator al lui Waldo, Eddie, în amantul ei, lucrurile se complică și Waldo e obligat să reacționeze. Pentru un bărbat în vârstă, imobilizat în propriul pat, nu par să fie prea multe soluții pentru a-și dovedi orgoliul și autoritatea. Și totuși Waldo are ceva din personajele malefice ale lui Shakespeare, o combinație letală de cinism, autoironie și puțin din blazarea unui bufon bătrân. Așa că cititorul se vede nevoit să-l placă și să intre în jocul lui ciudat de a-și recâștiga soția și a distruge inamicul ce pune stăpânire pe propria casa și chiar pe propria viață. 

„Nimicul” e un roman de mici dimensiuni, amplasat într-un spațiu închis, spațiul apartamentului lui Waldo. Cu puține personaje și multă tensiune izvorâtă din conflictul dintre locatarii apartamentului. Însă nu te plictisești deloc, iar cei care au mai citit romane sau povestiri de Kureishi nu vor fi dezamăgiți. Pentru cei neinițiați în literatura prozatorului britanic, un mic avertisment: Kureishi are o imaginație bogată și un vocabular extrem de colorat. Intimitatea, sexualitatea, viciile și pasiunile morbide îi sunt subiecte preferate, așa că să vă așteptați la o scriitură cât se poate de condimentată.

Nimicul
Nimicul
Hanif Kureishi
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram