Labirint

Roxana Arnautu
Roxana Arnautu 13 Noiembrie, 2023
75
Scriitorul a fost invitat anul acesta la Festivalul internațional de literatura si traducere de la Iași, motiv pentru care i-am citit, pentru început, romanul Labirint, apărut în colecția Anansi Contemporan în 2021.
 
Subiectul cărții este unul ofertant: încercarea unui tânăr de a se sinucide, după care se confruntă cu pierderea memoriei. Urmează episoade de echilibristică interioară, ascultând fie de sfaturile unui psiholog, fie de forul „gol" interior. Este surprinsă atenția blândă acordată de „noii" vechi prieteni, confruntându-se cu un curs hieratic în dimensiunea spațiu/ timp. Ce am remarcat în mod deosebit în construcția personajului Boratin a fost teama, teama de nu fi rănit pe cineva drag în trecut, frumusețea caracterului.
 
"Boratin este nimeni. Dar se gândește și la cealaltă posibilitate. El poate să fie și toată lumea. Dacă nu are o identitate căreia îi aparține, atunci poate să își însușească orice identitate pe care o dorește. În loc să îl liniștească, acest gând îi induce o nouă frică. Nici plânsul nu îl ajută." Dar, ca Ulise în confruntarea cu ciclopul, asumarea lui „nimeni" poate fi și salvatoare.
 
Lectura este una lejeră, aducând subtil propria introspecție în prin plan. Închizi cartea și inevitabil te gândești cum ai gândi, reacționa și trăi fără propria memorie. Ce ar rămâne din „vechea" personalitate, cum te-ai adapta și cum ai crea noua identitate.
 
Blândețea și spiritul pacifist transpare chiar în expunerea autorului însuși. Burhan Sönmez spune în discuția de la Filit 2023 că identitatea, deși trebuie apărată, este o „cușcă", o îngrădire și că ar trebui să fim mereu permeabili: să primim din identitățile celorlalți și să dăm dintr-a noastră, acesta trăsătură fiind frumusețea conceptului.
Labirint
Labirint
Burhan Sonmez
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram