Jurnalul Annei Frank

Bianca Ioan
Bianca Ioan 15 Iulie, 2022
490

Anul acesta a apărut o ediție specială a celebrului jurnal de secol trecut, într-o Versiune definitivă editată de Mirjam Pressler și autorizată de Anne Frank Fonds, o ediție aniversară, 75 de ani

Autoarea este una dintre cele mai cunoscute ale secolului trecut și pare aproape imposibil să nu fi auzit acest nume. Dacă e să dai o căutare a celor mai faimoase și captivante jurnale din istoria literaturii, Anne Frank este în fruntea listei. Subiect regăsit în unele manuale școlare, Jurnalul Annei Frank este una dintre cărțile necesare oricărei biblioteci.

Al Doilea Război Mondial, cel mai recent eveniment istoric de amploare în parcursul Europei, atrage după sine o serie de cronici și memorii care ajută la o mai bună înțelegere a desfășurării momentelor capitale în dezvoltarea socială, economică și culturală. Jurnalul despre care vorbim este, într-un fel, mai mult decât atât. Împreună cu familia sa și alți patru evrei, Anne petrece doi ani (în perioada 4 iulie 1942 – 4 august 1944) ascunsă într-o anexă a sediului firmei patronate de tatăl său. În vârstă de 13 ani, Anne își notează toate încercările interioare, emoțiile, dispozițiile ori simple detalii într-un jurnal care va vedea și lumina tiparului.

Neștiind că aceste gânduri de adolescentă vor avea legătură cu unul dintre cele mai semnificative evenimente din istoria Europei, Anne scrie fără oprire despre tot ce se întâmplă în Anexă. În spațiul în care ea și familia ei sunt nevoiți să locuiască, să se ascundă se vor petrece momente obișnuite din viața unei familii și neobișnuite având în vedere contextul presupusei lor case.

Jurnalul este o carte tulburătoare care pune pe masă unele dintre cele mai intime gânduri ale unui copil, evreu, într-un context pe care îl stăpânește până într-un punct, și care o depășește pe Anne Frank din punctul oamenilor mari care se joacă de-a dreptul la viață.

Jurnalul Annei Frank
Jurnalul Annei Frank
Anne Frank
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram