Identitatea virtuală

Roxana Arnautu
Roxana Arnautu 13 Noiembrie, 2023
75
O dragă cunoștință din mediul academic îmi spunea acum ceva timp că e absurd că cercetarea serioasă rămâne închisă într-un cerc elitist care se produce și se auto-laudă. Cartea este o ieșire din circuit, în fapt o teză de doctorat adaptată pentru publicul larg. 
 
Subiectul este unul generos, dar autorul nu se pierde, ci construiește migălos și structurat fiecare valență atinsă. Cuceritor modul de exemplificare cu analogii din teatru, cinematografie, concepte matematice, teorie literară, pictură, beletristică, psihologie, mitologie, religie, politică, toate împletite cu filosofie. Inedită și strecurarea în carte a unor coduri QR ce conduc spre un podcast ce vine cu explicații suplimentare la capitole.
 
Personal, nu a fost o lectură facilă, pe alocuri am mai pus mâna pe dicționar ca să asimilez anumite concepte. Cartea nu se poate înțelege prin fragmente, ci studiată pentru a înțelege optica lui Mihnea Măruță asupra identității virtuale.
 
Totuși aleg să spicuiesc:
 
„Dacă sinele ar fi un vas de lut, stoicii ar munci toată viața să-l umple. Noi, cei de azi, nu contenim a-l arăta altora din toate unghiurilor posibile, mai ales când n-am turnat cine știe ce substanță înăuntru. Simulăm că vasul nostru ar conține ceva doar pentru că există."
 
„Ne iluzionăm că ne-am afla „în centrul lumii", în „inima realității", însă după ce conștiința ne este ocupată de scrolling, ea nu mai zăbovește nicăieri, ci caută, ca pe un drog, noul ca nou și excitația neuronală ca răsplată reînnoită."
 
„Dacă ai o identitate confuză, dacă această identitate este în formare (ca în cazul adolescenților) sau nu s-au cristalizat din varii motive, atunci faptul că petreci foarte mult timp în rețea stimulează transformarea propriei audiențe, a urmăritorilor tăi, în instanță morală și psihică."
 
Nicidecum self-help, nici filozofie pură, nici analiză completă, cartea ajuta totuși la a înțelege mai bine fenomenul, cu implicații deloc simple, ba chiar greu de imaginat.
Identitatea virtuală
Identitatea virtuală
Mihnea Măruță
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram