Funeraliile Mamei Mari

Romeo Aurelian Ilie
Romeo Aurelian Ilie 20 Noiembrie, 2019
1982

Prozele scurte ale lui Gabriel Garcia Marquez din volumul Funeraliile Mamei Mari, pe lângă faptul că sunt scrise toate în anul 1962, mai au ceva în comun: în fiecare dintre acestea este surprins câte un păcat, înțeles în sensul cel mai clasic, aș zice chiar biblic. Ca și cum autorul și-ar fi propus să scrie câte o scurtă poveste despre fiecare dintre cele zece porunci. Dar, din motive rămase necunoscute, volumul conține doar opt povestiri. 

Astfel, în Siesta de marți este vorba despre o crimă comisă „în legitimă apărare” pentru a contracara o tentativă de furt, în Într-o zi oarecare avem de a face cu un caz mărunt de abuz de putere, în povestirea În satul ăsta nu sunt hoți ne întâlnim cu hoția, în Uimitoarea după-amiază a lui Baltazar cu minciuna, în O zi după sâmbătă cu calomnia, în Trandafiri artificiali cu necinstirea părinților, iar în Văduva lui Montiel și în Funerariile Mamei Mari cu ecouri ale unor conglomerate de păcate, formate din crimă, minciună, și abuz de putere. 

Cât privește stilul narativ, în mod surprinzător, celebrul realism magic, eticheta inconfundabilă a lui Marquez, nu este prezent decât foarte vag în aceste povestiri, care sunt cât se poate de realiste, scrise cu o naturalețe ce le sporește veridicitatea, autorul vrând probabil să sugereze ideea că astfel de situații se pot întâmpla sau chiar se întâmplă la ordinea zilei, oriunde în lume, ba mai mult, că acesta ar fi „conduita” după care lumea se conduce.

Funeraliile Mamei Mari
Funeraliile Mamei Mari
Gabriel García Márquez
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram