Cinci plimbări prin cartier

Romeo Aurelian Ilie
Romeo Aurelian Ilie 01 Octombrie, 2019
1982

Domnul Valéry se consideră omul cu cea mai indestructibilă logică din lume. Pentru el, nimic din ceea ce face nu se sustrage câtuși de puțin normelor stricte ale logicii...  sale. Căci, privit din orice alt punct de vedere, sistemul său de gândire nu este altceva decât un repertoar al absurdului și al non-sensului. Dar asta nu pare să îl tulbure cu absolut nimic. Despre domnul Henri s-ar putea spune fie că este cel mai cult bețiv, fie că este cel mai bețiv intelectual. Și aceasta pentru că viața lui se poate reduce la doar două pasiuni, dintre care una tinde să îmbrace valențe mistice. Acestea sunt absintul și enciclopediile. Și nu cred că e greu de ghicit căreia îi închină acesta întreaga sa rațiune de a fi. 

Singura preocupare a domnului Brecht este aceea de a rosti, într-o sală complet goală, diverse istorii anecdotice sau fabule moderne, în care sunt amendate o serie de tare ale lumii, care au bântuit-o de la începuturi până azi: impostura, prostia, lenea, supușenia, naivitatea, cruzimea, și multe alte „roade” ale lipsei de luciditate. Domnul Calvino pare a fi un personaj fugit din poveștile domnului Brecht, care a naufragiat în lumea domnului Valery, după ce plutise în paharul de absint al domnului Henri. Cât despre domnul Walser, s-ar putea spune că asupra lui s-a abătut un blestem. Acela de a a-și vedea visul năruindu-se, chiar când ar fi crezut că s-a transformat în realitate. 

Ce au oare în comun cei cinci domni? Faptul că toți locuiesc în același cartier imaginar? Ar putea fi doar o întâmplare. Faptul că au nume de scriitori celebri? S-ar putea să nu mai fie tocmai o întâmplare, ci o regie. Dar ce anume îi leagă atât de profund, astfel încât să intre toți în aceeași carte? Simplu: faptul că era nevoie de fiecare în parte pentru ca portretul nebuniei să fie cât mai exact, cât mai apropiat de originarul pe care îl vedem zi de zi pe stradă, dar pe care ne facem că nu îl vedem. Și pe lângă aceștia, a fost nevoie și de talentul unuia, domnul Tavares, de a îmbina fără fisură satira cu luciditatea.

Cinci plimbări prin cartier (Vol. I)
Cinci plimbări prin cartier (Vol. I)
Gonçalo M. Tavares
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram