Atingerea

Valentin Derevlean
Valentin Derevlean 24 Iunie, 2019
2545

Cine e Kepler și care e puterea sa? Care sunt originile și cum se manifestă această creatură-zeiță care pune stăpânire pe oameni, pe mintea și trupul lor. Cine e Galileo, ființa ca o umbră, asemănătoare lui Kepler, dominată însă de instincte primare deosebit de puternice: invidie, ură, egoism și o pasiune cruntă pentru moarte. Cine sunt membrii Aquarius și ce e această grupare secretă ce încearcă să-l ucidă pe Kepler?

Iată câteva întrebări pe care ți le pui ca proaspăt cititor imediat după ce intri în lumea deosebit de ingenioasă a lui Claire North. Și da, trebuie să o spun, prozatoarea britanică folosește câteva idei vechi, însă le șlefuiește și le aranjează în pagină atât de bine încât „Atingerea” te cucerește imediat.

Despre ce e romanul totuși? E despre un soi de ființe care pot locui oamenii, transferul sau saltul dintr-un om în altul făcându-se în momentul în care o gazdă atinge pielea, un colțișor de piele, oricât de mic, al unei alte persoane. Transferul se face cu voia sau fără voia unei persoane. Cert e că atunci când ești locuit, nu poți decide nimic și nu îți amintești nimic din perioada în care ai fost gazdă. Așa că viața ta depinde în totalitate de entitatea care a pus stăpânire pe tine. Acest mod de a călători dintr-o gazdă în alta, de a prelua identitatea, viața, tabieturile și gesturile unui corp străin dă ocazia prozatoarei să se joace cu o mulțime de întrebări despre ce e identitatea, ce e trupul nostru, ce ne definește cu adevărat, dincolo de amintirile și familia sau prietenii noștri.

Romanul e construit ca un thriller SF, deseori asamblat ca un puzzle din diverse biografii pe care Kepler, personajul nostru principal, le-a locuit de-a lungul anilor. Avem aceste entități care trăiesc cu sutele de ani printre noi și o organizație care le vrea distruse. Avem rivalități și deseori un adevărat război civil între entități, ceea ce întreține un ritm alert narațiunii, însă avem și o parte filozofică ce ține tocmai de problema identității. Și astfel combinat, „Atingerea” e un roman curajos, o construcție bine strunită, care suprinde cititorul plăcut până spre finalul cărții. Prin urmare, vă recomand să o citiți pe Claire North, cred că e o prozatoare care are multe de oferit pentru literatura SF și Fantasy în următoarele decenii!

Atingerea
Atingerea
Claire North
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram