6 povești cu draci

Valentin Derevlean
Valentin Derevlean 13 Octombrie, 2018
2545

Fără să îi fi citit autorului primele două romane, celebre deja la noi, adevărate probe de rezistență dat fiind dimensiunea de cărămidă a cărților, am decis să îi dau o șansă cu acest volum de proze scurte de dimensiuni reduse, umane. Sunt povestiri despre întâlnirile oamenilor cu dracii, unele amuzante, altele înfricoșătoare, iar prima dintre proze de-a dreptul melancolică.

Impresia generală e medie. „Intrusul” și „Anul dintre două nopți ale Valpurgiei”, prozele care deschid și închid acest volum mi se par cele mai bune și vi le recomand cu plăcere. Prima e despre un diavol tăcut, blând care apare în sânul unei familii ca o urmă jucăușă a persoanelor din casă și dispare, pe măsură ce lumea se obișnuiește cu el și îl acceptă ca pe ceva firesc. Ultima, despre o vizită a lui Mefistofel pe Pământ, pedepsit să rămână aici pentru un an de zile, vizită care schimbă soarta unui sat destul de șters și pune temelie uneia dintre religiile majore ale lumii.

Celelalte texte, una despre un tânăr care se trezește ca într-o proză celebră scrisă de Kafka transformat în drac fără să știe dacă e real ce i se întâmplă sau trăiește într-un coșmar, alta despre niște diavoli jucăuși care se plictisesc să rămână desenați în tablourile unui pictor controversat au subiecte diverse și uneori diavolii par să fie ei cei păcăliți de oameni și nu invers. Maniera de scris te poate duce cu gândul la Umberto Eco, la Kafka, la Dan Brown etc. Două proze nu mi-au plăcut deloc, dar poate e doar reacția mea la acele texte.

Jucăuș, conspirativ, deseori atent ca un detectiv pus la muncă în fața unor manuscrise proaspăt descoperite, Igor Bergler pare să scrie acest volum pentru a mulțumi o gamă cât mai largă de cititori. Cu gusturi și pasiuni diferite. Pe mine m-au prins două proze, așa că fiecare cititor cu siguranță va decoperi un text preferat.

6 povești cu draci
6 povești cu draci
Igor Bergler
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram