TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei

Autori \ Yoka Daishi

 

Yoka Daishi s‑a nascut in anul 665 in satul Yoka, de unde ii vine si numele. A devenit calugar la douazeci de ani si si‑a parasit caminul pentru a studia buddhismul sub toate formele sale, nu doar gandirea lui Lao Zi si Confucius. Insa cercetarile sale nu au fost satisfacatoare, n‑au putut sa‑i inlature indoielile. Intr‑o zi un prieten i‑a spus ca daca vrea sa inteleaga adevarata esenta a filozofiei buddhiste trebuie sa mearga la Maestrul Eno, din muntele Sokei. Dupa o lunga calatorie, Yoka a ajuns la templul din muntele Sokei unde, fara sa‑si schimbe hainele de calatorie, s‑a prezentat in fata Patriarhului. S‑a invartit de trei ori in jurul acestuia, a ramas in picioare in fata lui, fara a‑l saluta.

 

Eno: Calugarul trebuie sa personifice exact cele 3000 de precepte, cele 8000 de actiuni si cele 3000 de moduri de comportament. Cum rezolvi toate acestea?

Yoka: N‑am timp de pierdut, problema vietii si a mortii este foarte importanta. Viata noastra este efemera, impermanenta, si fara incetare schimbatoare.

Eno: De ce nu realizezi principiul "non‑nasterii" pentru a rezolva aceasta problema a impermanentei vietii?

Yoka: Atunci cand realizam non‑nasterea, cand intelegem pe aici-si-acum, dintr‑o data nu mai este nimic.

Eno: Asa este, asa este.

 

Toti cei care erau prezenti au fost impresionati si surprinsi de acest mondo. Yoka a facut semnul de ramas bun. Eno ramase surprins.

 

Eno: Dar pleci foarte repede!

Yoka: Cum as putea fi rapid daca la origine miscarea nu exista?

Eno: Ca miscarea exista sau nu, depinde de constiinta.

Yoka: Multumesc, am inteles semnificatia non‑nasterii.

Eno: Nu exista semnificatie nici macar in non‑nastere.

Yoka: Daca nu exista "semnificatie", de asemenea nu exista "cine sa inteleaga".

Eno: Nici "a intelege" nu are semnificatie.

 

Eno i‑a dat shiho‑ul, transmisiunea, Yoka a mai ramas o noapte langa acesta; se spunea despre Yoka ca era "calugarul ce a ramas doar o singura noapte", ceea ce semnifica faptul ca i‑a fost necesara o singura noapte pentru a avea Satori. A doua zi de dimineata si‑a luat ramas bun de la Maestrul sau, dupa care a plecat si s‑a stabilit in satul Honko, pentru ca nu vroia sa cauzeze dispute cu marii discipoli ai lui Eno, Seigen - fondatorul de mai tarziu al Zen‑ului Soto, si Nengaku - cel care a pus bazele Zen‑ului Rinzai. La Honko a avut numerosi si eminenti discipoli, dar linia lui succesorala n‑a supravietuit timpului.

Chiar si astazi cartea sa Shodoka straluceste inca, ne lumineaza mult mai mult decat o face religia traditionala.

Yoka a murit pe 17 octombrie 713 in postura de za-zen. Se spune ca trupul sau mumificat s‑a pastrat, iar dupa moartea lui, imparatul i‑a dat numele de Muso -"incomparabilul", Daishi - "marele Maestru".