TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei

Autori \ Tudor Chiuariu

Este doctor în drept „magna cum laude” al Universității „Al. I. Cuza” din Iași (2011), cu o teză despre „Garanțiile procedurale acordate acuzatului într-un proces penal, potrivit Convenției Europene a Drepturilor Omului”, sub îndrumarea reputatului profesor emerit de drept procesual penal Grigore Theodoru. De-a lungul carierei academice a predat cursuri și seminarii în materiile dreptului administrativ, dreptului constituțional, dreptului Uniunii Europene, arbitrajului intern și internațional. A urmat stagii postuniversitare la Central European University – CEU, Budapesta; Academy of European Law – ERA, Trier; Universiteit Leiden, Haga.
De asemenea, este avocat, partenerul fondator al firmei de avocatură „Chiuariu & Asociatii” și arbitru în litigii interne și internaționale. În calitate de avocat, a reprezentat clienți în litigii internaționale complexe în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO), Curții Internaționale de Arbitraj de pe lângă Camera Internațională de Comerț (ICC Paris) și Tribunalului Arbitral Sportiv (CAS/TAS).

Începând cu anul 2005 a asumat funcții de demnitate publică, fiind, pe rând, Secretar de Stat în Cadrul Cancelariei prim-ministrului României (2005-2007), calitate în care a înființat și a condus Departamentul pentru Lupta Antifrauda – DLAF, structură specializată în controlul fondurilor europene; Ministru al Justiției (2007); Consilier de Stat al prim-ministrului României (2008). În 2008 a fost ales deputat, fiind membru al Comisiei juridice, de disciplină și imunități și al Comisiei pentru afaceri europene (2008-2012), iar în 2012, senator, activând în cadrul Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunități și validări, al Comisiei pentru drepturile omului, culte și minorități și al Comisiei pentru constituționalitate, libertăți civile și monitorizare a executării hotărârilor Curții Europene a Drepturilor Omului.

A publicat, în calitate de autor, The caducity of the Cooperation and Verification Mechanism after the entry în force of the Lisbon Treaty, în Analele Universității Titu Maiorescu, Drept, Serie nouă, 2015, anul XIV, Partea a ÎI-a și, în coautorat cu Roxana Giurea, Arbitrajul intern și internațional, Ed. Universul Juridic, 2012.