TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei

Autori \ Tomáš Zmeškal
Vezi toate produsele

Vezi toate produsele

Tomáš Zmeškal este unul dintre cei mai în vogă autori cehi contemporani. S-a născut în 1966 la Praga, mama sa fiind de naţionalitate cehă, iar tatăl, originar din Congo. În anii ’80 a făcut parte pentru o vreme din formația underground de rock alternativ Psí vojáci, condusă de scriitorul și muzicianul Filip Topol.

În 1987 a părăsit Cehoslovacia, îndreptându-se către Londra, unde a studiat limba şi literatura engleză la prestigioasa universitate King’s College. A revenit la Praga aproape un deceniu mai târziu, unde a predat literatură engleză la Universitatea Carolină, iar apoi în învățământul preuniversitar. Este membru al PEN Clubului Ceh.

Romanul său de debut, Scrisoare de dragoste în scriere cuneiformă [Milostný dopis klínovým písmem], deși refuzat inițial de câteva edituri, a apărut în anul 2008 și a devenit în scurt timp un fenomen literar, cucerind publicul larg și criticii deopotrivă; a fost nominalizat la Premiul Magnesia Litera în 2009, a câștigat Premiul Josef Škvorecký în același an, iar în 2011 a fost încununat cu Premiul pentru Literatură al Uniunii Europene. Zmeškal a mai publicat de asemenea volumele Životopis černobílého jehněte, 2009, şi Sokrates na rovníku, 2013.