TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei

Autori \ Baird Spalding
Vezi toate produsele

Vezi toate produsele

Baird T. Spalding s-a născut în Anglia, într-o familie de negustori care, timp de trei secole, a făcut comerț cu India. A fost dus acolo la vârsta de patru ani. Încă din tinerețe a fost atras de probleme religioase. După efectuarea studiilor, a devenit specialist în mine. La o vârstă înaintată s-a hotărât să publice Viețile Maeștrilor, opera sa de căpătai. A trecut în lumea umbrelor în 1953, la Tempe, Arizona, la vârsta de nouăzeci și cinci de ani.

Probabil  că Douglas K. Vorss, editorul sau, îl cunoștea pe Spalding mai bine ca oricine datorită prieteniei lor, care dura de ani de zile. Iată un extras din alocuțiunea rostită de acesta la 22 martie 1953, la Tempe, cu ocazia slujbei religioase în memoria lui Spalding:

Spalding era un răbdător și umil slujitor al tuturor celor pe care-i întâlnea. Oricare ar fi fost împrejurările, el nu îngăduia să fie prezentat auditoriului ca o personalitate ce a realizat lucruri deosebite. Din 1935, am avut șansa unică de a călători cu el prin mai mult de două sute de orașe ale Americii de Nord. Cu toate că am trăit în strânsă comuniune cu el douăzeci și patru de ore pe zi în toți acești ani, vă pot spune cu toată sinceritatea că, după părerea mea, nimeni nu a înțeles cu adevărat acest mare spirit, deoarece avea activități foarte diverse, pe diferite planuri... În timpul ultimului sfert de secol, trăia cu te miri ce, ca o pasăre. Atinsese un nivel la care viața materială nu mai avea nici un fel de însemnătate. Nici eu, nici tovarășii mei nu știam cât câștigă. Posedă puține bunuri materiale. Spalding n-a scris niciun rând și nici n-a rostit conferințe în vederea vreunui profit . Era ca un canal deschis pentru toate sumele ce îi parveneau, căci le împărțea imediat celor aflați în nevoie. Habar nu aveam cât de întinsă a fost rețeaua lui filantropică, deoarece toți cei lipsiți de mijloace materiale, apelând la el, primeau pe loc tot ce avea asupra lui. În consecință, a fost întotdeauna un om prosper; într-adevăr, în această privință, nu cunosc pe altcineva care să fi fost mai bogat decât Spalding. Mulți dintre noi îl invidiau pentru realizarea excepțională la care ajunsese printr-o înțelegere atinsă de timpuriu.