TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei

Autori \ sf. Nichita Stithatul

Ieromonah la manastirea Studion din capitala imperiului bizantin, Nichita Stithatul a fost ucenicul si totodata biograful sfantului Simeon Noul Teolog (917-1022). Despre propria lui viata nu se pot spune prea multe, doar atat cat lasa sa transpara unele scrieri ale sale (Viata sfantului Simeon) - care furnizeaza elemente tinand mai degraba de o biografie spirituala decat de una temporala - sau anumite imprejurari ce il aduc in prim-plan (intalnirea cu cardinalul Humbert, la 1054, cand are loc despartirea bisericilor).

S-a nascut cam pe la 1005 caci, dupa propria-i afirmatie, in 1022 cand sfantul Simeon moare, el era "inca prea crud si novice intr ale cunoasterii, pe obraji abia incepeau sa mi dea tuleiele". La varsta de paisprezece ani intra la manastire, fara sa fi avut prea mult timp pentru studiu. Insa revelatii divine vor compensa lipsa culturii sale profane, atunci cand, matur fiind, va scrie in cinstea lui Simeon Studitul si a lui Simeon Noul Teolog panegirice si imnuri, socotite lucrari de mare valoare literara. Tuns in monahism, devine ucenicul sfantului Simeon, care ii incredinteaza, dintre toti discipolii sai, sarcina de a-i copia scrierile, adica mostenirea sa spirituala pentru Biserica lui Hristos si pentru viitorime.

Insa o serie de dispute cu monahii de la Studion precum si infruntarile teologice ale timpului care ii solicita prezenta, il determina sa paraseasca pentru o vreme manastirea. Reintors, incepe sa publice scrierile sfantului Simion si sa-i scrie Viata, achitandu-se astfel, cu o intarziere de treisprezece ani, de angajamentul pe care il luase fata de parintele sau duhovnicesc. Aceasta biografie a unui om cu totul remarcabil, alaturi de scrierile propriu-zise ale lui Simeon Noul Teolog vor influenta hotarator intreaga mistica rasariteana.

Sa mai spunem ca Viata sfantului Simeon a cunoscut doua versiuni: una extinsa, din pacate pierduta, cealalta, scurta, care a circulat pana in prezent in diferite limbi. Aceasta scriere a lui Nichita Stithatul a aparut pentru prima oara in romaneste in 1835, in Vietile sfintilor, pag. 258-284. Prezenta editie a fost realizata folosind ca sursa: Viata sfantului nostru Parinte Simeon Noul Teolog, preot si egumen al manastirii Sfantul Mamas din Xirokerkos, text grec insotit de o introducere si note critice de Irenee Hausherr, si traducere in limba franceza realizata de Irenee Hausherr in colaborare cu Gabriel Horn, ambele texte fiind publicate de Pont. Instit. Orientalium Studiorum, Roma, 1928.