TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei

Autori \ Julien Gracq

Julien Gracq, pe numele său adevărat Louis Poirier, se naşte la 27 iulie 1910, în Saint-Florent-le-Vieil din Marne-et-Loire. Îşi termină studiile liceale la Nantes, apoi, în 1928, ajunge la Paris, unde studiază geografia, ştiinţele politice şi istoria.

După serviciul militar, devine profesor de geografie la Nantes şi apoi la Paris. În 1938, primul său roman, Au Château d'Argol, refuzat de Gallimard cu un an în urmă, este pu-blicat la Editura José Corti, însă vânzările nu depăşesc 150 de exemplare. Îşi continuă activitatea de profesor şi publică numeroase scrieri (18 volume) beletristice şi eseuri tot la José Corti, căreia i-a rămas fidel toată viaţa.

Este unul dintre puţinii scriitori publicaţi în ediţiile Pléiade încă din timpul vieţii (1989). Julien Gracq, un scriitor solitar, răzvrătit împotriva instituţionalizării literaturii, îşi continuă discret viaţa în singurătatea orăşelului natal.

„Mă întrebaţi ce părere am despre cărţile mele? Infinit mai bună şi infinit mai proastă decât a celorlalţi."

 Julien Gracq
 

„Julien Gracq domină Literele franceze de cincizeci de ani. El a dus critica literară la un nivel care nu mai fusese atins. Dar adevărata sa valoare şi-o arată în romane şi în notele de călătorie."

 Michel Tournier
 

„Nu există nici o legătură între om şi operă; între omul Gracq, rezervat, profesorul distant, şi scriitorul care a zugrăvit în mod miraculos minunile Argolului, feeriile pădurilor Ardennei, magia mării Syrtelor, cel care ne-a făcut să simţim greutatea zdrobitoare a Destinului, adevăratul Gracq, cel care va fi considerat unul dintre cei mai mari scriitori ai epocii noastre."

 José Corti
 

„Tonul lui Julien Gracq, dictat de o violenţă aproape constant reţinută, îl obligă pe cititor să urmărească fără întrerupere acţiunea, să nu sară nici un cuvânt."

 Alain Jouffroy