TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei

Autori \ Henry L. Mansel

Prelegerile despre ereziile gnostice care sunt publicate in acest volum au fost tinute in fata audientei Universitatii Oxford de dr. Henry L. Mansel, ca profesor de istorie ecleziastica. El fusese numit la aceasta catedra de catre Coroana dupa ce anterior detinuse catedra Waynflete de filosofie morala si metafizica. Prin publicarea acestor prelegeri, cititorul este calauzit in subiect, prin intregul sau labirint, de un ganditor deosebit de clar si bine pregatit. Publicarea unui volum despre acest subiect nu are nevoie de nici o justificare. A trecut vremea cand teoriile gnostice puteau fi privite ca simple deliruri ale unor nebuni religiosi. Problemele cu a caror rezolvare si-au incercat puterile Basilide si Valentin sunt resimtite ca fiind printre cele mai profunde si mai dificile ce pot preocupa mintea omeneasca. Chiar si solutiile gnostice ale acestor probleme nu sunt in intregime depasite in secolul nostru, dupa cum arata persistenta unor tendinte dualiste. De aceea o expunere a subiectului dintr-un punct de vedere crestin, scrisa de un om care a inteles cu o claritate singulara gravitatea problemelor in discutie, nu poate fi privita altfel decat ca oportuna. Doar prin studiul erorilor gnostice putem aprecia pe deplin importanta adevarata a crestinismului catolic, in morala ca si in implicatiile sale teologice.

 

Principalele lucrari:

Prolegomena logica: an Inquiry into the Psychological Character of Logical Processes , in care limitele logicii ca "stiinta a gandirii formale" este riguros determinata;

The Limits of Religious Thought in care aplica teologiei crestine agnosticimul metafizic ce parea sa rezulte din criticismul kantian.

The Philosophy of the Conditioned;

Letters, Lectures, and Reviews;

The Gnostic Heresies.