TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei

Autori \ Amitav Ghosh
Vezi toate produsele

Vezi toate produsele

Amitav Ghosh s-a născut pe 11 iulie 1956 la Calcutta, India.

O copilărie aventuroasă, multe călătorii prin lume, studii la Delhi şi un doctorat în antropologie la Oxford… nimic nu prevestea importanţa acestor detalii mai târziu în viaţa de scriitor a lui Ghosh, şi în spectaculoasa lui traiectorie internaţională. Ghosh a fost, pe rând, jurnalist, editor, profesor. Astăzi scriitor cu normă întreagă, îşi împarte timpul în mod egal între India şi America.

Comparat adesea cu Salman Rushdie, ca statură literară, Ghosh este cât se poate de diferit de acesta; el renunţă repede la realismul magic, găsindu-şi propriul stil, un epic nuanţat şi grandios în acelaşi timp, abordând teme universale cu profunzime şi umor. Amestecul acesta profund original de calitate literară şi un stil abordabil de toată lumea, nu numai de cititorii „profesionişti“, dar şi redescoperirea caracterului romanesc al marilor cărţi, revenirea la poveste, la fir epic, nu au întârziat să îi aducă diverse premii, culminând cu intrarea pe lista scurtă a premiului Booker Prize, în anul 2008, trecând peste Rushdie, care nu a trecut de lista lungă.

În afară de in­tra­rea romanului O mare de maci pe lista scurtă a pre­­miului Man Booker Prize în anul 2008, toate cărţile lui Ghosh, scrise în limba engle­ză, au primit o sume­denie de distincţii literare, de la Arthur C. Clarke, (premiul decernat celor mai bune romane SF, pentru Cro­mo­zo­mul Cal­­­cut­ta) şi Prix Médicis (1990, pentru The Circle of Reason), până la Sahitya Akademi A­ward, premiul na­ţio­­nal al Indiei (pentru romanul Linii de umbră).

În anul 2010, Amitav Ghosh şi Margaret At­wood au primit Dan David Prize. În 2012, romanul Un fluviu de fum, a doua carte din trilogia IBIS, a intrat pe lista lungă a premiului Man Asian Lite­ra­ry Award.

Premii:
Arthur C. Clarke,
Sahitya Akademi A­ward,
Ananda Puraskar,
Prix Médicis,
Dan David Prize,
Finalist Man Booker Prize,
Nominalizare Commonwealth Writers Prize,
Crossword Book Award,
Grinzane Cavour Prize,
Best American Essays,
Pushcart Prize,
Blue Metropolis International Literary Grand Prix 2011,
Nominalizare Man Asian Lite­ra­ry Award.