TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei

Autori \ Alexandru Mironov

Alexandru Mironov (n. 27 ianuarie 1942, Vertiujeni, județul Soroca, România, astăzi în raionul Florești, Republica Moldova) este un scriitor, jurnalist și politician român, fost ministru al tineretului și sportului (1993-1996).

A urmat liceul „Nicolae Bălcescu" (cunoscut în perioada interbelică și post 1989 ca Liceul Carol I) din Craiova, absolvind, apoi, Facultatea de Matematică a Universității din București (cursurile le începe la Universitatea din Craiova).

A practicat scrima, ajungând vicecampion național. În anii '90 a fost președinte al Federației Române de Scrimă.

A desfășurat o bogată activitate de popularizare a științei și a „science fiction"-ului în cadrul Radiodifuziunii și a Televiziunii Române, în principal ca realizator al emisiunii săptămânale „Știință și imaginație" de pe TVR 1, prezentată împreună cu Mihai Bădescu. A publicat 16 volume și este autorul a circa 1.000 de articole cu caracter de popularizare a științei. A deținut diverse funcții în redacția revistei Știință și tehnică (un timp Director Onorific), în prezent făcând parte din consiliul editorial și semnând articolele editoriale ale revistei, sub titlul În direct cu NASA. Realizează emisiunea săptămânală „Deschide cartea” la postul de televiziune TVRM.

Este sau a fost președinte al Asociației Române de S.F., Pro Con S.F., membru al World S.F., al Asociației Internaționale a Profesioniștilor din S.F., delegat național al Societății Europene de S.F.

S-a numărat printre consilierii Președintele României, Ion Iliescu.

În perioada 28 august 1993 - 11 decembrie 1996 a fost ministru al tineretului și sportului.

Din decembrie 2004 a fost numit de către Președintele României Ion Iliescu în conducerea Institutului Revoluției Române.