logo
TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Vremuri second-hand
Vremuri second-hand Vremuri second-hand
Svetlana Aleksievici

În 1991, URSS s-a dizolvat. În 1993 s-a încercat o lovitură militară de stat de către comuniști. Lovitura a eșuat. Omul sovietic s-a trezit, deodată, într-o nouă societate în care nu-și găsea rostul, rolul, o societate care nu-l mai vrea, care-l reneagă, o societate care-i denunță crimele din trecut.
Omul sovietic se trezește brusc pus față în față cu crimele pe care le-a comis împotriva altor nații, împotriva propriilor cetățeni, crime pe care le-a comis în numele socialismului. Iar socialismul s-a prăbușit... Pentru ce au ucis, atunci? Pentru ce și-au omorât și torturat vecinii, cunoștințele, neamurile? Pentru ca idealul lor să se spulbere în doar câteva zile? Dacă socialismul s-a dovedit imposibil de înfăptuit, ei pentru ce au ucis? Pentru un ideal murdar? Atunci, asta înseamnă că ei sunt criminali? Cum să fie criminali cât timp ei au crezut în construcția socialismului? În Lenin, Stalin, în Marele Război de Apărare a Patriei, în URSS, în revoluția mondială? În ce să mai creadă ei acum?
În ce să creadă tinerii care-și văd țara care o dată era puternică și temută acum îngenuncheată de America? De ce să nu se întoarcă la comunism, mai ales că în China socialismul în sfârșit dă roade și este a doua putere a lumii?
Au trimis primul om în spațiu, au avut cea mai puternică armată, URSS-ul avea influență pe jumătate de mapamond, iar acum nu este decât o altă țară care se luptă cu inflația, șomajul.
Svetlana Aleksievici scrie cea mai bună, puternică, ambițioasă, aprigă și periculoasă carte  a sa pe care am citit-o până acum (mai lipsește din bagajul de lecturi doar Enchanted with Death).
Oamenii din cartea Svetlanei Aleksievici sunt de toate tipurile și vârstele. Comuniști care au fost torționari și criminali activi, membri simpli de partid, intelectuali, veterani din cel de-al doilea război mondial, tineri, adolescenți, oameni care detestă comunismul, oameni care au avut succes în capitalism, oameni care jinduiesc după socialism și care nu reușesc să se adapteze la noul regim.
O carte puternică care zguduie cititorul și-l lasă fără suflare. O carte despre o țară nu foarte îndepărtată de noi, o carte care conține mărturii care m-au îngrijorat și înfiorat. O lectură obligatorie, îndrăznesc să spun, în școlile românești. Nu puține sunt legăturile care se pot face de către români cu mărturiile rușilor...

Comentarii

comments powered by Disqus

ARTICOLE SIMILARE

Nu veți avea ura mea Nu veți avea ura mea Nu veți avea ura mea Antoine Leiris
La Bataclan, Paris, a avut loc un atentat terorist în urma căruia soția lui...
Lumea lui Stanley Lumea lui Stanley: Prima aventură, lampa fermecată Lumea lui Stanley: Prima aventură, lampa fermecată Jeff Brown
Primele două aventuri din seria Flat Stanley au fost o surpriză cu adevărat plăcută....
Crenshaw Crenshaw Crenshaw Katherine Applegate
Crenshaw este un amestec mai rar întâlnit în cărțile pentru copii...
Cartea cu Apolodor Cartea cu Apolodor Cartea cu Apolodor Gellu Naum
Trei personaje favorite aveam în copilărie: Iepurilă Varză Dulce, Cipi, piticul...
Doctorul de Soto Doctorul De Soto Doctorul De Soto William Steig
Doctorul de Soto este un șoricel dentist. El are grijă de dantura tuturor animalelor....