Viața și opiniile lui Zacharias Lichter

Romeo Aurelian Ilie
Romeo Aurelian Ilie 02 Septembrie, 2016
1982

Zacharias Lichter este un personaj cel puțin straniu. El apare cumva ca un Diogene modern ce și-a înlocuit butoiul cu un garaj dezafectat, pe structura căruia a fost altoit un sfânt nebun pentru Hristos. El însuși se descrie ca un profet atins de flacăra divină. Modelul lui suprem este dreptul Iov. De aceea el nu catadicsește să dea importanță înțelepciunii semenilor săi, fie ei profesori, doctori sau alte soiuri de intelectuali, căutând mereu să pătrundă înțelepciunea lui Dumnezeu. Printre virtuțiile lui se numără cerșetoria, pe care o practică din vocație și nu din necesitate, precum și fraternizarea cu ceilalți excluși ai societății, fie ei bețivi incurabili, bătrâni părăsiți sau cerșetori comuni. O teribilă repulsie îi provoacă cei răpiți de mirajul aparențelor, cei cuprinși de febra elucidării, precum și cei ce se scaldă în apă călduță a comodității sau a locului comun.
Ceea ce intensifică aura de mister din jurul personajului creat de Matei Călinescu este desăvârșita absență a biografiei sale, autorul nespecificând nimic despre familia lui, copilăria, anii de formare sau alte evenimente ce l-ar fi putut aduce pe Z. Lichter în ipostaza de „om al străzii”. În jurul lui plutesc o mulțime de legende, dar niciuna nu pare veridică. Și este foarte bine așa, întrucât elucidarea vieții ar duce inevitabil la golirea de sens și de magie a opiniilor sale.
Viața și opiniile lui Zacharias Lichter este mai degrabă un manual de filosofie stoică sau de ascetică și mistică, ambele aplicate la viața cotidiană. O lectură ce riscă să vă răscolească concepția despre lume și viață.

Viata şi opiniile lui Zacharias Lichter
Viata şi opiniile lui Zacharias Lichter
Matei Călinescu
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram