Vegetariana

Valentin Derevlean
Valentin Derevlean 04 Ianuarie, 2017
2541

Premiat cu Man Booker International Prize 2016, romanul scriitoarei coreene Han Kang și-a câștigat deja faima de roman cult, roman care sfidează publicul burghez punând în discuție teme contemporane puternice: vegetarianismul, bolile psihice, arta manifest care îmbină imagine și sexualitate, pornografia și violența casnică.
Tema, după cum titlul și coperta romanului o sugerează, e aparenta predispoziție spre vegetarianism. Yeong-hye refuză într-o dimineață să mânânce carne sau să îi pregătească soțului ei tradiționalul mic-dejun pe bază de carne. De fapt, aruncă toată carnea, laptele și ouăle din frigider și declară că nu va mai permite ca cineva să îi aducă carne în casă. Șocul schimbării afectează atât pe soțul ei, om de afaceri, dedicat serviciului și puțin fricos, suficient de egoist cât să nu vadă nimic altceva decât propriul interes, cât și familia ei, familie rigidă cu tată erou de război, mâncători de carne înrâiți și, în general, oameni deciși să respecte normele clasice ale societății.
Refuzul de a mânca carne evoluează rapid spre un comportament ciudat, lipsit de inhibiții, dar închis în sine. De aici și până la a sfida familia, societatea și a îmbrățișa o credință stranie nu e decât un pas. Un pas mare, pe care Yeong-hye îl face și cu „ajutorul” celor din jur. Un cumnat artist nu vede în Yeong-hye decât un fetiș sexual – țintă a artei sale ratate, o soră și un soț care preferă să vadă boală psihică și rușinea în loc să ajute, toate se adună și explozia, trecerea dincolo de norme au loc rapid și violent.
Vegetariana e un roman puternic, strident, colorat, potrivit celor care citesc romanele lui Ryū Murakami sau sunt fanii filmelor lui Kim Ki-duk și Chan-wook Park. Un roman care se desface treptat, asemeni unor flori bântuite, desenate pe trupul gol al vegetarienei urmărite de coșmaruri criminale.

Vegetariana
Vegetariana
Han Kang
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram