logo
TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Vama fantomă
Vama fantomă Vama fantomă
Norton Juster

Vama fantomă este povestea călătoriei lui Milo într-o lume în care toate abstracţiunile cu care lucrăm în mod curent prind viaţă, în care tot ce e fundamental şi de la sine înţeles ia formă reală şi poate fi înţeles şi perceput cu simţurile care, altminteri, ar fi rămas amorţite. Numerele prind viată, Literele se vând la târg, la fel şi cuvintele, toate culorile lumii sunt dirijate de o orchestră neştiută (fapt ce va certifica, dacă mai era nevoie, că doar muzica poate ţine lumea în frâu), sunetele lumii sunt preparate în laborator de către doctorul în disonanţă Cacofonus A. Discord, raţiunea ia dimensiuni spaţiale pentru că, dacă vei sări la Concluzii, vei constata că lucrurile par frumoase din depărtare, dar dezamăgirea va prinde proporţii când vei observa cât timp trebuie să pierzi pentru a înota singur din Insula Concluzii spre drumul firesc al gândirii.

Citatul preferat? „Ştiai că sunt aproape la fel de multe varietăţi de tăcere câte sunete există? Ai auzit vreodată liniştea minunată de dinaintea zorilor? Sau tăcerea şi calmul de după furtună? Poate cunoşti tăcerea ce se aude când nu ştii răspunsul la o întrebare, încremenirea unui drum de ţară noaptea, pauza plină de tensiunea aşteptării dintr-o cameră înţesată de lume, când cineva urmează să ia cuvântul ori, cea mai frumoasă dintre toate, clipa de după ce se închide uşa şi ai rămas singur în casă“.

Vama fantomă îi va învăţa pe copii că nimic nu trebuie să fie de la sine înţeles şi că nimic nu trebuie să rămână nechestionat dar şi că nu există abstractiuni pe care imaginaţia să nu le poată concretiza. Alice din Ţara Minunilor şi-ar dori, nu mă îndoiesc, să treacă măcar o dată dincolo de Vama fantomă.

Comentarii

comments powered by Disqus

ARTICOLE SIMILARE

Umilirea publică în epoca internetului Umilirea publică în epoca internetului Umilirea publică în epoca internetului Jon Ronson
Jon Ronson m-a distrat și fascinat cu volumul său Testul psihopatului. Amuzant,...
Ochi de câine albastru Ochi de câine albastru Ochi de câine albastru Gabriel García Márquez
Volumul conține primele încercări literare ale lui Gabriel Garcia Marquez,...
Flamurile negre Flamurile negre: ascensiunea ISIS Flamurile negre: ascensiunea ISIS Joby Warrick
O incursiune în secretele formațiunii teroriste care a sădit groază în...
Costumul nici-nu-contează Costumul nici-nu-contează și alte povestiri Costumul nici-nu-contează și alte povestiri Sylvia Plath
Când ai copii pe care vrei să-i adormi, dar alături de care nu vrei să adormi...
Vijelia Vijelia Vijelia Gabriel García Márquez
Înainte, cu mult înainte, de acel Macondo pe care-l vom găsi în cartea...