logo
TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Urmuz

Despre Urmuz se știe în mare parte că a fost unul dintre stâlpii avangardei literare românești, el rămânând de altfel în conștiința cititorilor  mai ales ca autorul celui mai scurt roman din literatura română, Pâlnia și Stamate, numit de către autor, „roman în patru părți”, dar fiecare parte nedepășind 2 pagini.

 Volumul de față are marele merit de a fi unul bibliofil, conținând pe lângă opera în sine a lui Urmuz, adevărate bijuterii ale literaturii absurde și suprarealiste, și o serie de documente menite să aducă lumină asupra personajului Urmuz. În loc de prefață sunt redate „Spicuiri din adevărata viață a lui Urmuz”, semnate de sora acestuia, Eliza V. Vorvoreanu, din care aflăm ce fel de fire avea „părintele lui Stamate”, care erau pasiunile sale, precum și care au fost împrejurările în care acesta a decis să își curme viața. De asemenea, sunt redate ca o postfață a Paginilor bizare, atât o mică parte din corespondența lui Urmuz cu Tudor Arghezi, cât și o serie de „Amintiri” despre acesta, semnate de același Arghezi, precum și de G. Ciprian. Nu lipseste nici „Receptarea critică” a operei sale, la această rubrică semnând: George Călinescu, Tudor Vianu, Miron Grindea, Marin Sorescu, Matei Călinescu, Nicolae Balotă, Eugen Ionescu ș.a.

 Ca o formă de inedit, volumul este însoțit și de un audiobook, conținând opera „Fuchsiada”, improvizată în limba română și în limba franceză de Avant’n’Gard & Monsieur Delagare.


Comentarii

comments powered by Disqus

ARTICOLE SIMILARE

Blestemul tâlharului mustăcios Blestemul tâlharului mustăcios Blestemul tâlharului mustăcios Irina Teodorescu
Irina Teodorescu este româncă, dar s-a stabilit în Franța, la Paris, din...
Cea mai frumoasă carte din lume Cea mai frumoasă carte din lume şi alte povestiri Cea mai frumoasă carte din lume şi alte povestiri Eric-Emmanuel Schmitt
Despre femei se spune îndeobște că sunt imposibil de înțeles. O spun...
Amintiri şi poveşti mai deocheate Amintiri şi poveşti mai deocheate Amintiri şi poveşti mai deocheate Neagu Djuvara
Neagu Djuvara nu este doar un mare istoric, ci și un extraordinar povestitor. Iar acest...
Bucureștii de lângă București Bucureștii de lângă București Bucureștii de lângă București Marian Ştefan
Se spune îndeobște că Bucureștiul este un oraș de coșmar. Și pe bună...
Mătase Mătase Mătase Alessandro Baricco
Mini-romanul Mătase este un roman despre cum poezia poate transforma o temă oarecum...