logo
TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Urmuz

Despre Urmuz se știe în mare parte că a fost unul dintre stâlpii avangardei literare românești, el rămânând de altfel în conștiința cititorilor  mai ales ca autorul celui mai scurt roman din literatura română, Pâlnia și Stamate, numit de către autor, „roman în patru părți”, dar fiecare parte nedepășind 2 pagini.

 Volumul de față are marele merit de a fi unul bibliofil, conținând pe lângă opera în sine a lui Urmuz, adevărate bijuterii ale literaturii absurde și suprarealiste, și o serie de documente menite să aducă lumină asupra personajului Urmuz. În loc de prefață sunt redate „Spicuiri din adevărata viață a lui Urmuz”, semnate de sora acestuia, Eliza V. Vorvoreanu, din care aflăm ce fel de fire avea „părintele lui Stamate”, care erau pasiunile sale, precum și care au fost împrejurările în care acesta a decis să își curme viața. De asemenea, sunt redate ca o postfață a Paginilor bizare, atât o mică parte din corespondența lui Urmuz cu Tudor Arghezi, cât și o serie de „Amintiri” despre acesta, semnate de același Arghezi, precum și de G. Ciprian. Nu lipseste nici „Receptarea critică” a operei sale, la această rubrică semnând: George Călinescu, Tudor Vianu, Miron Grindea, Marin Sorescu, Matei Călinescu, Nicolae Balotă, Eugen Ionescu ș.a.

 Ca o formă de inedit, volumul este însoțit și de un audiobook, conținând opera „Fuchsiada”, improvizată în limba română și în limba franceză de Avant’n’Gard & Monsieur Delagare.


Comentarii

comments powered by Disqus

ARTICOLE SIMILARE

Bunicul Elefant își ia rămas-bun Bunicul Elefant îşi ia rămas-bun. Ce se întâmpla când cineva drag moare? Bunicul Elefant îşi ia rămas-bun. Ce se întâmpla când cineva drag moare? Isabel Abedi
Cu siguranță, tema morții nu este cea mai de dorit temă pentru cei mici. Dar cu toate...
ABC-ul dinozaurilor ABC-ul dinozaurilor ABC-ul dinozaurilor Luisa Adam
Dinozaurii nu mai există. Au trăit cândva demult. Cu toate acestea ei sunt foarte...
Pinguinul care voia să afle mai multe Pinguinul care voia să afle mai multe Pinguinul care voia să afle mai multe Jill Tomlinson
Dragi copii, pinguinii sunt niște păsări speciale ce trăiesc numai în zonele...
Cum iubim Cum iubim Cum iubim Pascal Bruckner
Cu siguranță ideea de a defini iubirea este o utopie fără de pereche. Cert este că...
Amintirea dragostei Amintirea dragostei Amintirea dragostei Jim Fergus
Acesta nu este un simplu roman de dragoste în care eroii principali trăiesc...