Universul Mama

Romeo Aurelian Ilie
Romeo Aurelian Ilie 31 Martie, 2016
1982

Universul Mama nu este un volum de poezie, este un râu de lacrimi întrupate în cuvinte. Este rugăciunea de iertare a poetului adresată mamei sale și lui Dumnezeu. Este strigătul de disperare al unui copil matur sau al unui matur ce își retrăiește copilăria, inclusiv emoțional, odată cu moartea mamei. Este, poate, un testament întârziat, poetul reușind acum să îi lase în scris mamei sale toate cuvintele frumoase, toate cuvintele de recunoștință pe care nu a îndrăznit să i le spună în timpul vieții ei.

 

Universul Mama se definește din punct de vedere stilistic prin renunțarea deliberată la metaforă, tocmai pentru ca mesajul ce pornește strict din inimă să ajungă la inima cititorului și să se cuibărească acolo, șoptindu-i: iubește-ți părinții și respectă-i și arătă-le asta cât timp sunt în viață. De asemenea, tonul elegiac în care sunt scrise aceste nestemate ale sufletului, face ca poezia să alunece în conștiință de-odată cu lacrimile ce curg pe obrazul inimii. De altfel, din punct de vedere estetic, versul este alb sau liber. Dar așa și trebuie să fie. Pentru că tot alb și tot liber trebuie să fie și sufletul cititorului pentru a înțelege mesajul poetului.

 

O lectură unică, sfâșietoare, dar totodată roditoare, o lectură ce poate face ca pentru unii să nu fie prea târziu să-i spună mamei: „Sărut-mâna”, „Te iubesc”, „Mulțumesc pentru viață”.

Universul Mama
Universul Mama
Vasile George Dâncu
Vezi cartea
Cum să ai un club de lectură reușit
Cartepedia 27 Martie, 2024
Un club de lectură reușit poate transforma radical experiența cititului, transformând-o dintr-o acti...
Sfaturi pentru a termina o carte
Cartepedia 25 Martie, 2024
A termina de scris o carte poate părea o călătorie intimidantă, plină de obstacole și momente de înd...
Explorând Dune: O Călătorie Cinematografică pe Arrakis
Cartepedia 23 Martie, 2024
Când vorbim despre capodopere cinematografice care aduc în prim-plan universuri complexe, "Dune" de...
Philip Roth: Maestrul narativ al controverselor și introspecțiilor
Cartepedia 19 Martie, 2024
În lumea literaturii americane, Philip Roth ocupă un loc de onoare, fiind celebrat pentru explorarea...

Urmărește-ne pe Instagram