Unde fugim de-acasă

Romeo Aurelian Ilie
Romeo Aurelian Ilie 11 Aprilie, 2016
1982

Unde fugim de-acasă este una dintre cele mai iubite cărți pentru copii din literatura română, rivalizând cu cele două Cărți cu Apolodor ale lui Gellu Naum. Poate pentru că este scrisă sub formă de povestiri în rime? Sau poate pentru că și rimele acelea nu sunt altceva decât jocuri de cuvinte ce sună mai degrabă a suprarealism pentru copii? Dar copiii nu știu ce este acela suprarealism. Nu știu, dar îl gustă, și le place. Pentru că ei ori privesc, ori citesc, ori mănâncă, tot cu sufletul curat o fac. De fapt, știu, pentru că îi plimbă pe copii pe tot întinsul pământului, de la Polul Nord la Polul Sud, ba chiar pe sub pământ, prin aer, pe Lună, ajungând până și în Capitala Bazaconiei. Ca să nu mai vorbim de mare, munte, deltă și chiar pe fundul tuturor ploilor.

Avem practic într-o singură carte, ora de geografie, de biologie, de cultură civică, de istorie și chiar de literatură.  Cum ar veni, un ghiozdan întreg între două coperți. Ah, și desenul. Pentru că această carte minunată este acum ilustrată de Ágnes Keszeg. Și prefațată de un alt iubitor al copiilor, Liviu Papadima. Această carte este o rețetă sigură pentru hrănirea vocabularului și mai ales pentru dezvoltarea imaginației. Arma secretă: oralitatea stilului lui Marin Sorescu care le dă copiilor senzația că este prezent fizic atât în viața lor, cât și în vis. Lectură plăcută, copii!

De asemenea, această carte se recomandă și adulților, ca tratament sigur pentru descrețirea frunții și pentru alungarea depresiei. Dar mai cu seamă pentru a-i reînțelege pe copii. Așadar, lectură plăcută și vouă, copiilor de ieri, de azi și de mâine!

Unde fugim de-acasă? | Mari clasici ilustrați
Unde fugim de-acasă? | Mari clasici ilustrați
Marin Sorescu
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram