Un fel de basm

Valentin Derevlean
Valentin Derevlean 15 Februarie, 2016
2534

Am citit cu surprindere și fără pauză Un fel de basm. Apoi mi-am mai cumpărtat 2, 3 cărți de Graham Joyce, însă asta e o altă poveste. Spun că am citit cu surprindere pentru că rar mi s-a întâmplat să dau peste un astfel de fantasy. Joyce nu scrie pentru a crea lumi alternative sau pentru a da drumul în lumea noastră personajelor de basm. Nicidecum. Tratează fantasy-ul ca și cum nu ar exista.

Iată cum începe romanul: Tara Martin, o tânără dispărută într-o pădure lângă orășelul natal după o ceartă cu prietenul ei, se întoarce acasă. Nimic special însă dacă nu ținem cont de faptul că tânără a dispărut de acasă la 16 ani și acum pare să fie cam de aceeași vârstă. Însă au trecut 20 de ani din momentul dispariției ei, părinții au îmbătrânit, fratele e căsătorit, are copii și o viață casnic-dificilă, iubitul ei a trecut prin multe, inclusiv prin închisoare, bănuit că ar fi ucis-o. În fond, totul s-a schimbat în cei 20 de ani, până și Tara e schimbată, dar nu în felul în care credem noi.

Când un om pe care îl cunoști se întoarce după 20 de ani, la fel de tânăr precum era în amintirea ta, și susține cu vehemență că a dispărut într-un alt tărâm – într-un loc al spiritelor – singurul lucru previzibil pe care îl poți face e să-ți iei prietenul/prietena de mânuță și să-l duci la psiholog. Și cam așa evoluează și intriga romanului. Ședințe la psiholog, teste medicale, multe regrete și multe amintiri de recuperat. Plus, gândul obsedant că poate totul e în mintea ta, că poate celălalt tărâm nu există și că nervii chiar te-au lăsat baltă în toți acești ani.

Ce te faci însă când magicul, magia în adevărata sa forță își face loc în lumea ta reală și concretă? Cam asta e întrebarea la care Graham Joyce își dorește ca noi, cititorii, să răspundem. Până la urmă în lumea Tarei Martin nu se întâmplă nimic extraordinar, nimic ieșit din comun. Doar o fractură în destinul ei – punct din care realitatea începe să devină fragilă, lăsând deschise multe posibilități.

O perspectivă asupra fantasyului inedită și foarte bună. Cu siguranță o lectură obligatorie pentru cititorii de fantasy, mai ales că provocarea romanului e pe măsura curiozității noastre.

Cum să ai un club de lectură reușit
Cartepedia 27 Martie, 2024
Un club de lectură reușit poate transforma radical experiența cititului, transformând-o dintr-o acti...
Sfaturi pentru a termina o carte
Cartepedia 25 Martie, 2024
A termina de scris o carte poate părea o călătorie intimidantă, plină de obstacole și momente de înd...
Explorând Dune: O Călătorie Cinematografică pe Arrakis
Cartepedia 23 Martie, 2024
Când vorbim despre capodopere cinematografice care aduc în prim-plan universuri complexe, "Dune" de...
Philip Roth: Maestrul narativ al controverselor și introspecțiilor
Cartepedia 19 Martie, 2024
În lumea literaturii americane, Philip Roth ocupă un loc de onoare, fiind celebrat pentru explorarea...

Urmărește-ne pe Instagram