logo
TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Ultimii martori
Ultimii martori Ultimii martori
Svetlana Aleksievici

În Ultimii martori, cartea de debut a Svetlanei Aleksievici, copii care au trăit în vremea Marelui Război de Eliberare a Patriei își aduc aminte momentele care le-au furat copilăria.
Mărturiile sunt scurte și intense. Spre deosebire de celelalte cărți ale autoarei, acesta este unul dintre cele mai subțiri ca și profunzime, deși dă tonul șablonului care o va face recunoscută pe Svetlana Aleksievici.
Cumva Svetlana Aleksievici pare că încearcă să-și afle identitatea în acest volum alături de cei pe care-i interveviază. Pare că fiecare își vede de propriul interes: unul povestește, celălalt înregistrează. Sec. Fără intervenții, fără întrebări suplimentare, fără sondarea sentimentelor ascunse care nu vor să fie scoase la suprafață.
Am să pun lipsa de profunzime a acestei cărți pe lipsa de experiență a autoarei. Poate că dacă ar reveni în prezent la martorii din această carte, ar ieși altceva, mult mai bun, mult mai cutremurător, iar cei ce povestesc vor fi mai puțin mecanici, mai relaxați, mai sinceri și mai atenți cu propriile lor sentimente și amintiri.

Comentarii

comments powered by Disqus

ARTICOLE SIMILARE

Umilirea publică în epoca internetului Umilirea publică în epoca internetului Umilirea publică în epoca internetului Jon Ronson
Jon Ronson m-a distrat și fascinat cu volumul său Testul psihopatului. Amuzant,...
Ochi de câine albastru Ochi de câine albastru Ochi de câine albastru Gabriel García Márquez
Volumul conține primele încercări literare ale lui Gabriel Garcia Marquez,...
Flamurile negre Flamurile negre: ascensiunea ISIS Flamurile negre: ascensiunea ISIS Joby Warrick
O incursiune în secretele formațiunii teroriste care a sădit groază în...
Costumul nici-nu-contează Costumul nici-nu-contează și alte povestiri Costumul nici-nu-contează și alte povestiri Sylvia Plath
Când ai copii pe care vrei să-i adormi, dar alături de care nu vrei să adormi...
Vijelia Vijelia Vijelia Gabriel García Márquez
Înainte, cu mult înainte, de acel Macondo pe care-l vom găsi în cartea...