Ultima ispită a lui Hristos

Ana Popescu
Ana Popescu 28 August, 2014
149

Mi-ar plăcea să începeţi cartea lui Kazantzakis cu o minte deschisă, să vă imaginaţi împingând cu modestie porţile unui templu interzis, complet conştienţi de însemnătatea momentului.

În Ultima ispită a lui Hristos a fost nevoie, mai întâi, de un joc de împrejurări neobişnuite, care au atras atenţia asupra vieţii celui mai misterios personaj din Biblie.

Să nu vă închipuiţi un Isus omniscient; veţi fi şocaţi dacă veţi începe să citiţi cartea cu imaginea unui Isus infailibil.

În primele pagini, Isus ciopleşte cruci pentru condamnaţii la moarte. Are proprii demoni. Nu ştie ce i se întâmplă, nu este conştient de legătura spirituală pe care o are cu Dumnezeu. O iubeşte pe Maria Magdalena şi îşi doreşte, ca orice alt om, o familie şi o viaţă liniştită.

Cu trecerea timpului, învaţă să accepte misiunea pe care Dumnezeu i-a pregătit-o. Îşi adună discipolii, predică, iar confidentul său este Iuda.

Ultima ispită se rezumă la momentul crucificării. Isus a reuşit să treacă prin toate ispitele, mai puţin ultima, cea a morţii. Un “înger” îl îndeamnă să coboare de pe cruce. S-a dovedit în faţa lui Dumnezeu, iar acum poate să-şi trăiască viaţa în linişte.  

Lupta dintre trup şi suflet, înţelegere şi ignoranță, răzvrătire şi supunere, toate acestea  duc la acelaşi scop - Dumnezeu şi faptul ultim al ispăşirii păcatului. Este momentul decisiv dintre viaţă şi moarte.

Ultima ispită a lui Hristos
Ultima ispită a lui Hristos
Nikos Kazantzakis
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram