logo
TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Toxic
Toxic Toxic
Françoise Sagan

Francoise Sagan a fost unanim considerată copilul teribil al scenei culturale franceze din anii ’50 – ’60. Consecințele unuia dintre actele sale de teribilism sunt prezentate în Toxic. În anul 1957, la doar trei ani de la răsunătorul său debut cu romanul Bonjour tristesse, Sagan are un accident de mașină în urmă căruia suferă o fractură a craniului, bazinului și toracelui. Intră în comă, dar supraviețuiește. Însă pentru a-i fi calmate durerile foarte mari, i se administrează zilnic, timp de trei luni, un înlocuitor al morfinei, numit 875 – Palfium, care ajunge să o intoxice. Urmează firește și cura de dezintoxicare.
Toxic reprezintă jurnalul ținut de scriitoare în timpul acestei perioade de dezintoxicare. Un text relativ scurt, scris cu sinceritate și luciditate. Poate fi privit și ca un document ce a imortalizat întâlnirea dintre scriitoarea Sagan și femeia suferindă Sagan, pasajele în care predomină estetica impecabilă a ambițioasei scriitoare îmbinându-se cu cele în care vioara întâi este suferința atât fizică, cât mai ales psihică și emoțională, în care rigorile estetice se autosuspendă, lăsând loc unor fraze neșlefuite.
Cartea este îmbogățită și cu ilustrațiile grafice ale lui Bernard Buffet, care surprinde goliciunea psihică a omului în fața suferinței și a morții. O lectură puzzle în urmă căreia vă veți simți mai apropiați în duh de scriitoarea franceză.

Comentarii

comments powered by Disqus

ARTICOLE SIMILARE

Mătase Mătase Mătase Alessandro Baricco
Mini-romanul Mătase este un roman despre cum poezia poate transforma o temă oarecum...
Sunt un curv Sunt un curv Sunt un curv Leonard Ancuța
Cum să nu te oprești în fața unei cărți cu un asemenea titlu?! Fie doar și...
69 de poeme de dragoste 69 de poeme de dragoste. Extrase din atlasul unei lumi dificile 69 de poeme de dragoste. Extrase din atlasul unei lumi dificile Leonard Ancuța
Titlul acestui volum de versuri este fără doar și poate derutant. La primul contact cu...
Iepurii nu mor Iepurii nu mor Iepurii nu mor Savatie Baștovoi
Iepurii nu mor, cu subtitlul Pentru copiii sovietici care au crescut mari, este romanul...
Fuga spre cîmpul cu ciori Fuga spre cîmpul cu ciori. Amintiri dintr-o copilărie ateistă Fuga spre cîmpul cu ciori. Amintiri dintr-o copilărie ateistă Savatie Baștovoi
Tema conflictului dintre generații manifestat la nivel de familie este atât de...