Top cărţi care sunt şi nu sunt Science-fiction

Dan Andrei Rareș
Dan Andrei Rareș 24 Aprilie, 2014
110

Ca şi gen literar, SF-ul a fost şi va rămâne undeva la periferia vânzărilor de carte. Marginal şi subnutrit, numele e asociat de majoritatea cititorilor cu bătălii spaţiale care se întind pe zeci de pagini, personaje fade care se deosebesc între ele doar prin culoare sau textură şi eroi greţos de romantici care salvează totul cu lasere în mână.

SF devine astfel o umbrelă sub care nu vrea să stea nimeni, genul de cărţi în care iţi imaginezi că ştii ce se întâmplă şi nu vrei detalii, SF o e limită mai mult calitativă decat altceva. Aşa se întamplă să ajungi să citeşti o carte despre călătorii în timp, telepatie, câini modificaţi rudimentar într-un apartament sau să primeşti lecţii despre sexualitate din gura unei clone şi, după ce închizi cartea, să cauţi fericit pe cineva căruia să i-o împrumuţi explicându-i că: "nici macar nu e sf de-adevăratelea; e chiar ca lumea, e mai mult o întrebare; se foloseşte de contextul fantastic dar e despre natura umană şi despre război" etc.

Cu cât o carte e mai bună cu atât sunt mai multe curente şi genuri care se grăbesc să şi-o revendice. Iar cărţile din listă, deşi sunt construite pe elemente specifice literaturii speculative, sunt considerate de mulţi ca fiind prea bune pentru a fi SF şi sunt răpite, reclasificate, retipărite, reîmbrăcate şi, cel mai important, recitite.

Cum să ai un club de lectură reușit
Cartepedia 27 Martie, 2024
Un club de lectură reușit poate transforma radical experiența cititului, transformând-o dintr-o acti...
Sfaturi pentru a termina o carte
Cartepedia 25 Martie, 2024
A termina de scris o carte poate părea o călătorie intimidantă, plină de obstacole și momente de înd...
Explorând Dune: O Călătorie Cinematografică pe Arrakis
Cartepedia 23 Martie, 2024
Când vorbim despre capodopere cinematografice care aduc în prim-plan universuri complexe, "Dune" de...
Philip Roth: Maestrul narativ al controverselor și introspecțiilor
Cartepedia 19 Martie, 2024
În lumea literaturii americane, Philip Roth ocupă un loc de onoare, fiind celebrat pentru explorarea...

Urmărește-ne pe Instagram