logo
TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Tomi. O poveste
Tomi. O poveste Tomi. O poveste
Adrian Oprescu

Despre atașamentul dintre oameni și animale s-au scris multe cărți de-a lungul timpului. Poate dominante sunt cele despre pisici. Poate cele mai spectaculoase sunt cele în care animalul de companie este un porcușor sau o maimuță. Nici calul nu se poate plânge că a fost sărit de la index. Și totuși, cu ce ar veni în plus o carte despre relația unui copil cu câinele său? Tocmai prin naturalețe. Povestea lui Adrian Oprescu în care evocă figura lui Tomi, câinele său credincios, nu are în ea nimic forțat, nimic spectaculos. Și cu toate acestea, paradoxal, nu plictisește. Te ține cu sufletul la gură. Ce pozne a mai făcut Tomi? Pe cine a mai speriat? Ce pedepse și-a mai luat? 

Scriitura lui Adrian Oprescu fascinează prin realismul desăvârșit. Evocă pur și simplu, ca și cum ar fi ținut un jurnal, o seamă de întâmplări petrecute în compania câinelui Tomi. Un câine lup, dresat pas cu pas, pe care autorul-stăpânul nu ezită nici în a-l lăuda nici în a-l pedepsi atunci când întrece măsura cu toanele sale canine.  Mai pe scurt, nu vă așteptați la un câine vorbitor, ci mai curând la un câine ce știe să comunice cu stăpânul său rămânând câine.

De remarcat faptul că, deși autorul a fost unul dintre vitregiții sorții, fiind condamnat la doi ani de Canal, totuși el preferă să rezume această experiență într-o singură propoziție spre finalul cărții. Și aceasta deoarece își propune ca Tomi să rămână, totuși, o carte pentru copii, iar copiii nu au voie să își tulbure inocența cu atrocitățile comunismului.

Așadar, o lectură simplă, fără farafastâcuri inutile care totuși vă va sensibiliza prin duioșie, nostalgie și mai ales prin naturalețea relatării.

Comentarii

comments powered by Disqus

ARTICOLE SIMILARE

Blestemul tâlharului mustăcios Blestemul tâlharului mustăcios Blestemul tâlharului mustăcios Irina Teodorescu
Irina Teodorescu este româncă, dar s-a stabilit în Franța, la Paris, din...
Cea mai frumoasă carte din lume Cea mai frumoasă carte din lume şi alte povestiri Cea mai frumoasă carte din lume şi alte povestiri Eric-Emmanuel Schmitt
Despre femei se spune îndeobște că sunt imposibil de înțeles. O spun...
Amintiri şi poveşti mai deocheate Amintiri şi poveşti mai deocheate Amintiri şi poveşti mai deocheate Neagu Djuvara
Neagu Djuvara nu este doar un mare istoric, ci și un extraordinar povestitor. Iar acest...
Bucureștii de lângă București Bucureștii de lângă București Bucureștii de lângă București Marian Ştefan
Se spune îndeobște că Bucureștiul este un oraș de coșmar. Și pe bună...
Mătase Mătase Mătase Alessandro Baricco
Mini-romanul Mătase este un roman despre cum poezia poate transforma o temă oarecum...