logo
TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Sufocare
Sufocare Sufocare
Chuck Palahniuk

Victor Mancini are o mamă bolnavă de Alzheimer internată într-un spital prestigios şi extrem de costisitor. Victor nu are tată. Lucrează într-un parc colonial şi este dependent de sex. Atât de dependent încât urmează un program de desexualizare în 12 paşi. Şi nu câştigă suficienţi bani ca să-şi întreţină mama bolnavă.

Planul său este simplu: se preface că se sufocă în restaurante de lux iar salvatorii îi trimit bani din milă pentru povestea pe care le-o spune. Şi pentru că se simt datori să-i ofere o viaţă decentă celui pe care l-au salvat de la moarte.

Acest roman nu salvează. Poate doar pe moment. Aşa cum tot pe moment este şi Victor salvat de la sufocare. Dar niciodată definitiv.

Conform mamei sale, există posibilitatea ca Victor să fie fiul lui Iisus Christos. Sau chiar Iisus. Amândoi e posibil să aibă în comun sufocarea. Unul din cauza crucificării pe o cruce cât se poate de reală. Celălalt crucificat pe altarul încercărilor de salvare a mamei sale, Golgota lui fiind restaurantele de lux. Şi amândoi sunt mântuitorii necunoscuţilor cu care intră în contact, care caută şi oferă salvare.

Cartea lui Chuck Palahniuk nu vorbeşte doar despre un obsedat sexual care retrăieşte constant amintirile din copilărie alături de mama sa şi despre căutarea prezenţei fizice a tatălui care-l bântuie. Vorbeşte despre nevoia de a salva şi de a fi salvat, nevoie care este adeseori amăgită cu trăiri perene şi superficiale. Vorbeşte despre cât de apăsătoare poate fi singurătatea într-o viaţă monotonă. 

Comentarii

comments powered by Disqus

ARTICOLE SIMILARE

Umilirea publică în epoca internetului Umilirea publică în epoca internetului Umilirea publică în epoca internetului Jon Ronson
Jon Ronson m-a distrat și fascinat cu volumul său Testul psihopatului. Amuzant,...
Elon Musk Elon Musk. Tesla, SpaceX şi misiunea construirii unui viitor fantastic Elon Musk. Tesla, SpaceX şi misiunea construirii unui viitor fantastic Ashlee Vance
Crezi că sunt nebun? l-a întrebat Elon Musk pe autorul cărții de față, Ashlee...
Jony Ive Jony Ive. Geniul din spatele celor mai importante produse Apple Jony Ive. Geniul din spatele celor mai importante produse Apple Leander Kahney
În momentul în care ai un Iphone, Ipod sau Ipad nu ai cum să nu te minunezi...
Al zecelea om Al zecelea om Al zecelea om Graham Greene
Chavel este prizonier al naziștilor alături de alți treizeci de oameni. Un atentat...
Harry Potter și copilul blestemat Harry Potter și copilul blestemat Harry Potter și copilul blestemat J.K. Rowling
Harry Potter e bătrân acum, are trei copii, lucrează la Ministerul Magiei, iar...