Stăpânii Finanţelor

Vlad Zver
Vlad Zver 21 Mai, 2014
813

Schacht în Germania. Strong în SUA. Moreau în Franţa. Montagu în Marea Britanie. Şi un al cincilea personaj care îi urmăreşte din umbră şi îi admonestează în public: Keynes.

4 bancheri, 4 minţi luminate, 4 oameni care au avut în mână soarta omenirii timp de două decenii şi care au aruncat mapamondul într-o criză financiară de proporţii nemaintâlnite de şi până atunci.

Liaquat Ahamed îşi începe volumul cu un motto conform căruia biografiile sunt singurele care ne pot ajuta să înţelegem istoria. Din fericire, autorul nu respectă acest motto. Vieţile celor patru bancheri sunt atent observate şi trecute în revistă pentru a ajuta cititorul să înţeleagă modul de a gândi şi acţiona al personajelor principiale. Însă, în acelaşi timp, Ahamed schimbă perspectiva, oferind cititorului largi priviri de ansamblu la nivel mondial. Trecerea de la biografii, de la persoane la impactul deciziilor acestora la nivel naţional, continental sau internaţional este rapidă şi naturală, impresia finală fiind aceea că nimic nu scapă ochiului critic al scriitorului.

Ahamed nu este doar un simplu arhivist sau cronicar. El îţi asumă rolul de critic şi de cercetător activ care oferă şi soluţii sau variante la fiecare observaţie critică pe care o face.

Un volum care dărâmă mituri şi care explică pe înţelesul tuturor cum a funcţionat sistemul financiar bazat pe etalonul-aur, de ce nu au vrut marile puteri să renunţe la acest etalon, ce impact a avut la nivel global imposibilitatea Germaniei de a plăti datoriile impuse de război şi ce rezultate a avut Marele Crah din 1929.

Stăpânii finanțelor
Stăpânii finanțelor
Liaquat Ahamed
Vezi cartea
Cum să ai un club de lectură reușit
Cartepedia 27 Martie, 2024
Un club de lectură reușit poate transforma radical experiența cititului, transformând-o dintr-o acti...
Sfaturi pentru a termina o carte
Cartepedia 25 Martie, 2024
A termina de scris o carte poate părea o călătorie intimidantă, plină de obstacole și momente de înd...
Explorând Dune: O Călătorie Cinematografică pe Arrakis
Cartepedia 23 Martie, 2024
Când vorbim despre capodopere cinematografice care aduc în prim-plan universuri complexe, "Dune" de...
Philip Roth: Maestrul narativ al controverselor și introspecțiilor
Cartepedia 19 Martie, 2024
În lumea literaturii americane, Philip Roth ocupă un loc de onoare, fiind celebrat pentru explorarea...

Urmărește-ne pe Instagram