Spectrul lui Alexander Wolf

Cartepedia
Cartepedia 15 Martie, 2014
5

Un roman în centrul căruia sălăşluieşte o amintire: “Dintre toate amintirile, cea mai împovărătoare era imaginea singurului omor pe care îl săvârşisem”. Omorul acesta, înfăptuit pe când avea doar 16 ani, a fost de fapt un act de autoapărare în timpul Războiului civil din Rusia anilor ‘20. însă naratorul a trăit de atunci mereu urmărit de chipul victimei sale.

După acest episod, a urmat exilul: fuga din Rusia şi, după o perioada de rătăciri, stabilirea în Paris. Dar nici străzile Parisului şi în general nimic din ce i s-a întâmplat apoi nu l-au putut vindeca de prezenţa “spectrului”. Mai mult, îl reîntâlneşte într-o povestire, Aventuri în stepă, iar asta declanşează căutarea obsesivă a acelui om, din convingerea că trăieşte încă, undeva. O serie de evenimente îl împing spre întâlnirea pe care si-o dorea.

Exista un anumit fatalism în evoluţia faptelor şi în comportarea personajelor, care par să sufere de un handicap afectiv – o privire rece, deziluzionată asupra lumii. Iar acest lucru le împiedică fericirea, chiar şi atunci când o întâlnesc întâmplător. Amprenta literaturii ruse este vizibilă în acest scurt roman: o oboseală perpetuă, o greutate existenţială şi un tumult de gânduri pe tema vinovăţiei, a vieţii şi a morţii.

Romanul, deopotrivă o poveste de război, una de dragoste şi una a exilului, are o puternică încărcătură filozofică. Domină mai ales ideea morţii ca destin. Acţiunea reprezintă mai degrabă un fundal pentru desfăşurarea gândurilor, a stărilor, a amintirilor şi totuşi acestea sunt foarte strâns legate de evenimente.

Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram