logo
TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Soldații de zinc
Soldaţii de zinc Soldaţii de zinc
Svetlana Aleksievici

Războiul din Afganistan dus de către URSS la apogeul existenței sale a fost considerat ulterior o gravă eroare politică. Însă în urma acestei erori politice au rămas suflete distruse de soldați, soții sau mame care încă nu au reușit să înțeleagă ce a fost dus acel război, pentru ce s-a luptat, de ce s-a luptat și, mai ales, de ce nu-și pot vedea morții din sicriele de zinc și de ce odată întorși acasă, soldații nu sunt respectați de civili și de stat și de ce le este imposibilă întoarcerea și adaptarea la civilie.
Svetlana Aleksievici reușește, din punctul meu de vedere, în a treia sa carte turul de forță care anunță volumele ce-i vor aduce Premiul Nobel pentru Literatură în 2015.
În Soldații de zinc, Svetlana Aleksievici își propune să spună adevărul celor pe care i-a intervievat, intervenind pe alocuri, după cum lasă de înțeles declarațiile pe care le-a făcut în urma procesului intentat de unii intervievați, pentru a cizela interviurile. Indiferent de intevențiile scriitoarei, cert este că participanții activi sau de la distanță la războiul din Afganistan au suferit și suferă în continuare datorită faptului că nu pot să vorbească, nu au cu cine să vorbească, nu-și pot destăinui durerea, frica, lipsurile, incapacitatea de a înțelege evenimtele la care au participat.
Soldații au impresia că nu mai sunt oameni, se simt abrutizați, mamele și soțiile încă-și mai așteaptă soții sau copii fiind convinse că în sicriele sigilate de zinc nu sunt bărbații și băieții lor. Moartea nu pândește în paginile Svetlanei Aleksievici, Moartea scrie și ascultă și poveștește alături de cei din carte și Moartea citește alături de tine, cititorule, rândurile la care te opintești înfiorat.
O carte mărturie grea, apăsătoare și chinuitoare despre un popor damnat să putrezească sufletește de către un stat totalitar care nu vede în oamenii pe care-i conduce decât carne de tun menită să se jertfească pe altarul socialismului care la mai bine de jumătate de secol încă ezită să se înfăptuiască...
Morții de pe altarul idealului comunism acuză partidul și regimul cu degete scheletice dintre paginile cărții Svetlanei Aleksievici.

Comentarii

comments powered by Disqus

ARTICOLE SIMILARE

Umilirea publică în epoca internetului Umilirea publică în epoca internetului Umilirea publică în epoca internetului Jon Ronson
Jon Ronson m-a distrat și fascinat cu volumul său Testul psihopatului. Amuzant,...
Ochi de câine albastru Ochi de câine albastru Ochi de câine albastru Gabriel García Márquez
Volumul conține primele încercări literare ale lui Gabriel Garcia Marquez,...
Flamurile negre Flamurile negre: ascensiunea ISIS Flamurile negre: ascensiunea ISIS Joby Warrick
O incursiune în secretele formațiunii teroriste care a sădit groază în...
Costumul nici-nu-contează Costumul nici-nu-contează și alte povestiri Costumul nici-nu-contează și alte povestiri Sylvia Plath
Când ai copii pe care vrei să-i adormi, dar alături de care nu vrei să adormi...
Vijelia Vijelia Vijelia Gabriel García Márquez
Înainte, cu mult înainte, de acel Macondo pe care-l vom găsi în cartea...