Siria. De ce s-a înșelat Occidentul

Valentin Derevlean
Valentin Derevlean 09 Februarie, 2016
2534

Iată un volum mai mult decât necesar pentru cei interesați de conflictul din Siria și de originile acestui conflict. Zilnic suntem bombardați de informații din presă, însă multe dintre aceste informații sunt greu de verificat. De la conflictul militar din Siria, intervenția Rusiei și cea a NATO, până la criza demografică provocată de valurile de populație care vin spre Europa constant, știrile despre Siria invadează jurnalele tv și prima pagină a presei scrise. Însă multe păreri contradictorii și puține soluții, dacă e să facem un rezumat concis.

Frédéric Pichon, bun cunoscător al realității din teren, scrie volumul de față mai ales din perspectiva diplomației franceze analizând pașii, majoritatea greșiți, făcuți de francezi în ultimii ani. Pentru cititorul european e greu, dacă nu aproape imposibil, de înțeles realitatea etnică din Siria. Majoritate sunnită și totuși o conducere politică minoritară etnic. Deși un stat condus după model occidental prin politica de fier a partidului baas, iată că Siria e frământată de conflicte militare: opoziția sunnită, conflictul kurd și, cireașa de pe tort, apariția înfiorătoare din ultimii ani a Statului Islamic, grupare terorist-religioasă care reușește să câștige adepți zi de zi datorită politicilor occidentale greșite și a corupției locale.

Cauzele conflictelor sunt multe și deseori Europa a preferat să stea deoparte și să-și privilegieze partenerii economici tradiționali, ignorând semnalele din ce în ce mai puternice din zonă. De altfel, interesul economic e mult mai puternic decât cel militar sau religios. Frédéric Pichon descrie realitatea politică locală și desfășurarea evenimentelor din ultimii ani. Concluziile sale, însă, sunt departe de optimismul cancelariilor occidentale.

Siria. De ce s-a înşelat Occidentul
Siria. De ce s-a înşelat Occidentul
Frederic Pichon
Vezi cartea
Cum să ai un club de lectură reușit
Cartepedia 27 Martie, 2024
Un club de lectură reușit poate transforma radical experiența cititului, transformând-o dintr-o acti...
Sfaturi pentru a termina o carte
Cartepedia 25 Martie, 2024
A termina de scris o carte poate părea o călătorie intimidantă, plină de obstacole și momente de înd...
Explorând Dune: O Călătorie Cinematografică pe Arrakis
Cartepedia 23 Martie, 2024
Când vorbim despre capodopere cinematografice care aduc în prim-plan universuri complexe, "Dune" de...
Philip Roth: Maestrul narativ al controverselor și introspecțiilor
Cartepedia 19 Martie, 2024
În lumea literaturii americane, Philip Roth ocupă un loc de onoare, fiind celebrat pentru explorarea...

Urmărește-ne pe Instagram