Sfaturile unui diavol bătrân către unul mai tânăr

Romeo Aurelian Ilie
Romeo Aurelian Ilie 22 Februarie, 2016
1982

C.S. Lewis este poate mai cunoscut publicului larg datorită seriei de cărți fantasy pentru copii și tineret Cronicile din Narnia. Dar pe lângă acestea, el a scris și multe studii de istorie și critică literară, precum și multe lucrări creștine. Ceea ce este surprinzător pentru afinitatea lui spre studierea creștinismului, este faptul că până la vârsta maturității a fost ateu. Convertirea sa spectaculoasă este povestită în cartea Surprised by Joy (Surprins de bucurie). 

Cartea Sfaturile unui diavol bătrân către unul mai tânăr este una dintre cărțile creștine ale lui C. S. Lewis. Dar una cu totul specială. Și aceasta pentru că autorul, dovedind un simț artistic deosebit, precum și o luciditate remarcabilă, reușește să intre de-a dreptul în psihologia diavolului, identificând toate metodele prin care acesta încearcă să-l înșele pe om și să-l îndepărteze de Dumnezeu. Pe scurt, bătrânul diavol, Sfredelin, îi trimite o serie de scrisori nepotului său, Amărel, în care îl bombardează cu sfaturi despre cum trebuie să-l abordeze pe cel încredințat lui spre a fi adus ca hrană în infern. Omul vizat de cei doi diavoli este unul obișnuit, oarecum angajat religios, dar fără a fi un mistic, mai degrabă atent la ceea ce se face sau nu se face, dar nu ca superstiție, ci ca o cultivare a bunului simț elementar. Un om ca toți oamenii, prins între datoriile familiale, obligațiile de serviciu și un minim de viață socială, care mai cochetează din când în când și cu mersul la biserică și rugăciunea particulară. 

Răspunsul lui Amărel la scrisorile unchiului său, nu este redat în carte, dar din reacțiile lui Sfredelin se înțelege că acesta nu reușește mare lucru cu cel încredințat lui. De altfel, în final, omul nostru reușește să se strecoare printre degetele diavolului, ajungând să își odihnească sufletul în mâinile Domnului. Așadar, avem de-a face cu o abordare realistă a problemei diavolului, dar scăldată din belșug cu un umor nebun. Umor care trebuie să dea de înțeles că nici diavolul nu-i chiar atât de puternic pe cât lasă să se creadă și că omul este cel care decide, prin faptele sale, cui deschide ușa sufletului său: diavolului sau lui Dumnezeu.

Sfaturile unui diavol bătrân către unul mai tânăr
Sfaturile unui diavol bătrân către unul mai tânăr
Clive Staples Lewis
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram