Sfânta Rusie

Vlad Zver
Vlad Zver 02 Iunie, 2016
813

Fascinația Occidentului pentru Rusia este una bolnavă, dacă mă întrebați pe mine. Besancon, în scurtul său eseu prezentat aici, aduce suficiente argumente menite să demonstreze că Rusia nu poate să fie înțeleasă, nici domesticită și nici nu are vreo legătură cu ceea ce se întâmplă în și cu restul lumii.
De ce sfântă? Pentru că Rusia este A Treia Romă. Și ultima. Rușii au o relație specială cu Dumnezeu. Îl aud, îl văd, el le comunică, îi salvează, ei sunt adevăratul popor ales. Ortodoxia nu este un simplu cult, este o stare de fapt, este un A Fi pe care norodul nu-l poate concepe altfel. Culmea, într-o țară în care ortodoxismul face parte direct din corpul și mintea credinciosului, s-a instaurat unul dintre cele mai crunte regimuri politice, regim care, colac peste pupăză, a propovăduit ateismul. Cum s-a putut întâmpla acest lucru? Datorită aceluiași misticism care învăluie și religia: utopia care funcționează cu adevărat nu se putea întâmpla altundeva decât în Rusia…
Besancon nu este deloc elegant când vine vorba de a relata despre Rusia și fascinația pe care Occidentul o nutrește în continuare față de ea. Analiza sa inteligentă și profundă tranșează foarte rapid și coerent spiritul rusesc, denunțând cu calm hainele inexistente ale împăratului.

Sfânta Rusie
Sfânta Rusie
Alain Besançon
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram