Sertarul cu ură

Romeo Aurelian Ilie
Romeo Aurelian Ilie 03 Martie, 2016
1982

Sertarul cu ură este debutul poetei Anca Zaharia. Un debut întâmplat la momentul potrivit, când poezia practicată de aceasta a ajuns la maturitate. Când vocea ei a căpătat mandat de a striga lumii întregi cuvintele durerii și ale tăcerii. Când mecanismele sufletului și ale minții au arătat că sunt suficient de forjate încât să se înhame la marea roată a lucidității.

 

În acest volum de debut Anca Zaharia vorbește despre sine, își dezbracă practic sufletul în fața cititorului, prezentându-și ura, disprețul, nervii, durerea, resemnarea, auto-damnarea. Dar nu cu patetism, nu cerșind milă, ci demn, sfidând normele falsei-decențe și ale bunului simț comercial. Poezia sa este un strigăt de război adresat „eroilor” aparențelor. Este un manifest pentru viața trăită cu maximă luciditate, unde nimic nu este întâmplător, unde nu există „nu contează” sau „așa trebuia să fie”: „fiecare punct negru e un răspuns/ fiecare rid de la colțul gurii/ e o întrebare/ fiecare cută de grăsime de pe burtă/ e o revoltă mută și apoi o resemnare tristă/ fiecare fir de păr e un indiciu/ că aici nu mai stă nimeni/ că abonatul a părăsit rețeaua/ că acest corp e gol/ și sunt lilieci ce mușcă/ sângeriu din pereți pe interior”.

 

Sertaru cu ură se recomandă a fi o lectură-oglindă, căci deși este o poezie personalistă, totuși cititorul riscă să se surprindă și pe sine printre vibrațiile versului translucid al poetei Anca Zaharia, despre care cu siguranță vom mai auzi.

Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram