Must read 24 noiembrie 2014

Cartepedia
Cartepedia 24 Noiembrie, 2014
5

De două ori pe lună, redacția revistei Semne Bune vine în vizită pe Cartepedia și îți recomandă cele mai interesante lecturi pe care poți pune mâna. 

Omul este un mare fazan pe lume
Herta Müller
„Omul este un mare fazan pe lume, din care aş putea extrage cuvinte memorabile de pe fiecare pagină, e una dintre cărţile pe care mi-ar fi plăcut să o scriu. Sau măcar să o traduc, să o dau limbii române. Vă las să reflectaţi la următoarea construcţie. Indiciu: replica aparţine unei profesoare, să spunem din Banat. Probabil cuvintele ar fi aceleaşi, pentru orice profesor, pus în situaţia respectivă. Herta Muller, prin aceste propoziţii scurte şi tăioase, loveşte în barba cititorului, care peste zece minute va înfrunta gerul la minus douăzeci de grade. În această accepţiune, cititorul e o noţiune unisex, iar gerul doar îi va mângâia barba, va dilua crivăţul care ar fi creat disconfort, atât fizic, dar şi termic.”
Vezi cartea
Şoareci şi oameni
John Steinbeck
„Șoareci și oameni este un roman despre depășirea limitelor și despre dependența oamenilor de ceilalți. Este o frescă care zugrăvește umbrele oamenilor pe câmp, în plin soare, ascunzând tot ceea ce e mai putred în interiorul lor, iar undeva, la orizont, apare pe frontispiciul cerului, Visul american.”
Vezi cartea
Peştele în apă
Mario Vargas Llosa
„Peştele în apă nu este doar o relatare a aventurii politice a lui Mario Vargas Llosa, aşa cum se aşteptau unii (am văzut comentarii în acest sens). Cartea este structurată pe două planuri. Pe de o parte, avem povestită viaţa lui Mario Vargas Llosa, de copil şi până când a ajuns să plece din ţara natală; pe de altă parte, ne este redată incursiunea lui în viaţa politică din Peru, prin participarea, în calitate de candidat, la alegerile prezidenţiale din 1990, din partea opoziţiei îndreptate împotriva lui Alan Garcia. La urma urmei, este o carte de memorii, e normal să includă toate aspectele vieţii lui, nu doar lucrurile idilice.”
Vezi cartea
Maestrul de go
Yasunari Kawabata
„Yasunari Kawabata reuşeşte să surprindă şi să depăşească cu măiestrie acea linie aproape invizibilă care separă ideea de go ca simplu joc, şi go ca michi (Cale) de urmat în viaţă. Meijinul îşi trăieşte întreaga viaţă după principiile goului, iar atunci când se află în faţa gobanului, spiritul său este cel mai viu şi străluceşte cel mai puternic. Goul înseamnă artă, iar arta devine nemuritoare.”
Vezi cartea
Cum să ai un club de lectură reușit
Cartepedia 27 Martie, 2024
Un club de lectură reușit poate transforma radical experiența cititului, transformând-o dintr-o acti...
Sfaturi pentru a termina o carte
Cartepedia 25 Martie, 2024
A termina de scris o carte poate părea o călătorie intimidantă, plină de obstacole și momente de înd...
Explorând Dune: O Călătorie Cinematografică pe Arrakis
Cartepedia 23 Martie, 2024
Când vorbim despre capodopere cinematografice care aduc în prim-plan universuri complexe, "Dune" de...
Philip Roth: Maestrul narativ al controverselor și introspecțiilor
Cartepedia 19 Martie, 2024
În lumea literaturii americane, Philip Roth ocupă un loc de onoare, fiind celebrat pentru explorarea...

Urmărește-ne pe Instagram