logo
TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Șapte manifeste Dada

Curentul DADA a luat naștere la începutul lunii februarie 1916, la Zurich, la inițiativa lui Tristan Tzara care și-a propus să opună absurdului războiului, absurdul în artă. Fenomenul DADA a rămas cunoscut în istoria literaturii universale drept cea mai radicală dintre mișcările avangardiste europene, întrucât DADA se pronunța anti-tot, anti-orice, inclusiv anti-DADA (de dragul paradoxului, firește). Se dorea a fi o rupere generală de trecut, o răsturnare a tuturor canoanelor poetice, o rescriere de la zero a poeziei. Și chiar așa a și fost, cel puțin într-o primă perioadă.
Volumul de față reunește Cele șapte manifeste DADA, scrise și rostite de Tzara la manifestările DADA ce au avut loc între 1916 și 1921, Lampisterii, o serie de scrieri experimentale, între poezie, proză și eseu, dadaiste firește, publicate între 1917 și 1922, și bineînțeles Omul aproximativ, poemul ars poetica sau poemul – program al dadaismului lui Tzara, o lucrare în 19 secvențe ce sintetizează întreaga gândire a lui Tzara din acea perioadă.
Așadar o carte-document, o colecție de acte de naștere ale dadaismului, și totodată o ediție eveniment, întrucât marchează centenarul Mișcării DADA: 1916-2016.

Comentarii

comments powered by Disqus

ARTICOLE SIMILARE

Bunicul Elefant își ia rămas-bun Bunicul Elefant îşi ia rămas-bun. Ce se întâmpla când cineva drag moare? Bunicul Elefant îşi ia rămas-bun. Ce se întâmpla când cineva drag moare? Isabel Abedi
Cu siguranță, tema morții nu este cea mai de dorit temă pentru cei mici. Dar cu toate...
ABC-ul dinozaurilor ABC-ul dinozaurilor ABC-ul dinozaurilor Luisa Adam
Dinozaurii nu mai există. Au trăit cândva demult. Cu toate acestea ei sunt foarte...
Pinguinul care voia să afle mai multe Pinguinul care voia să afle mai multe Pinguinul care voia să afle mai multe Jill Tomlinson
Dragi copii, pinguinii sunt niște păsări speciale ce trăiesc numai în zonele...
Cum iubim Cum iubim Cum iubim Pascal Bruckner
Cu siguranță ideea de a defini iubirea este o utopie fără de pereche. Cert este că...
Amintirea dragostei Amintirea dragostei Amintirea dragostei Jim Fergus
Acesta nu este un simplu roman de dragoste în care eroii principali trăiesc...