Raymie Nightingale

Romeo Aurelian Ilie
Romeo Aurelian Ilie 26 August, 2016
1982

Autoarea Kate diCamillo m-a fascinat prima dată cu Povestea lui Despereaux, șoricelul îndrăgostit de o prințesă, apoi cu Miraculoasa călătorie a lui Edward Tulane, iepurașul de porțelan ce nu știa să iubească. Așa că, văzând o nouă carte de-a ei, nu am stat prea mult pe gânduri...
Raymie Nightingale nu mai este o poveste cu animăluțe, ci o poveste cu și despre oameni. Iar atunci când o poveste este 100% umană, e clar că și intrigile sunt mai puternice. Raymie, Beverly și Louisiana sunt trei fetițe preadolescente ce se întâlnesc la un curs de gimnastică aerobică. Ce le aduce pe toate în același loc? Toate vor să participe la un concurs de miss. De fapt, Beverly vrea mai degrabă să saboteze concursul pentru a-i face în ciudă mamei. Inițial, cele trei nu par a avea altceva în comun, fiecare provenind din alt mediu social. Dar curând vor afla că ceea ce le apropie  are legătură cu situația lor familiară. Tatăl lui Raymie a plecat de acasă cu o altă femeie, părinții Louisianei au murit iar ea stă cu bunica și pentru a supraviețui sunt nevoite să fure din magazine, iar Beverly trăiește doar cu mama ei care o terorizează, tatăl fiind polițist la New York. Dar dacă poveștile lor de acasă au fost menite doar să le apropie, aventurile pe care le vor traversa împreună le vor ajuta să se unească sub edificiul prieteniei.
Așadar, trei drame de familie, trei fetițe condamnate la o copilărie incompletă, trei povești de viață ce vor deveni una singură. O lectură poate greu de parcurs pentru cei mai mici dintre copii, nefamiliarizați cu situațiile de familie ilustrate în carte, dar care îi va ajuta fără doar și poate să deslușească sensul adevăratei prietenii.

Raymie Nightingale (Vol. 1)
Raymie Nightingale (Vol. 1)
Kate DiCamillo
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram