Puncte de presiune

Vlad Zver
Vlad Zver 17 August, 2016
813

     Cum adesea mi se întâmplă, sunt mai fascinat de capitolele dedicate istoriei începutului sau mijlocului de secol XX decât de gândurile unui autor legate de ceea ce urmează să se întâmple în Europa.


     George Friedman, un evreu care a fugit din Europa ocupată de naziști, texan cu acte în regulă în prezent, e ferm convins că deține secretul viitoarelor agresiuni din Europa. Teoriile lui sunt simpatice, mai ales că vin din partea unei persoane care trăiește dincolo de ocean, care a crescut alături de un tată ce detestă, pe bună dreptate, continentul care a pus în pericol viața sa și a familiei sale. Insă nu, teoriile sale nu prea stau în picioare, motivul fiind acela că Friedman nu face altceva decât să treacă din nou în revistă toate conflictele dintre națiile europene și să tragă concluzia că aceste focuri mocnite nu sunt altceva decât puncte de presiune care sigur vor exploda la un moment dat. Bineînțeles că teoriile lui Friedman sunt dezvoltate și complicate, argumentele pe care le aduce sunt care mai de care mai interesante și surprinzătoare, însă majoritatea nu-mi sună absolut deloc valabil.

     Pentru un tip care crede că deține un oarecare talent de vizionar și având în vedere faptul că a publicat volumul în 2015, mă așteptam să anticipeze ieșirea Marii Britanii din UE... o ieșire pe care unii, mai puțin docți decât Friedman, o anticipau încă de acum trei sau patru ani. Ca să nu mai spun că atunci teoria sa cu privire la punctele de presiune din insula britanică ar fi sunat mult mai apocaliptic...

 

Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram