logo
TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Pulberea, praful și revoluția

     Un volum de versuri ce stă sub semnul derutei și, de ce nu, al paradoxului. Debutând cu un motto semnat V.I. Lenin: „Atâta timp cât există stat nu există libertate. Când va exista libertate nu va mai exista stat”, ce surprinde chintesența gândirii comuniste, lăsând să se întrevadă un cântec nostalgic după aceasta, placheta se dovedește mai degrabă inspirată de celebrul dicton din Eclesiastul lui Solomon: „Deșertăciune a deșertăciunilor, toate sunt deșertăciuni”, o maximă ce definește cel mai pertinent soarta lucrurilor gândite și construite de omul istoric.
     Continuând pe acest fir de gândire, însuși titlul volumului poate fi preschimbat în: „Praful și pulberea s-a ales și de revoluția asta!”. Și cam despre asta este vorba: nicio revoluție nu a schimbat nimic esențial în evoluția de fond a lumii, ci toate nu au fost decât amăgiri, utopii și bineînțeles eșecuri. Deși toate poemele cuprinse sub acest titlu sunt de o reală forță creatoare, specifică artistului ce se străduiește să iasă de sub incidența omului istoric, totuși o atenție deosebită trebuie acordată ciclului final: „Marii oameni ai revoluției”, unde poetul satirizează o serie de așa-ziși revoluționari, majoritatea din zona comunismului, demonstrând încă o dată cât de deșarte au fost visurile lor de mărire și... revoluție.

Comentarii

comments powered by Disqus

ARTICOLE SIMILARE

Blestemul tâlharului mustăcios Blestemul tâlharului mustăcios Blestemul tâlharului mustăcios Irina Teodorescu
Irina Teodorescu este româncă, dar s-a stabilit în Franța, la Paris, din...
Cea mai frumoasă carte din lume Cea mai frumoasă carte din lume şi alte povestiri Cea mai frumoasă carte din lume şi alte povestiri Eric-Emmanuel Schmitt
Despre femei se spune îndeobște că sunt imposibil de înțeles. O spun...
Amintiri şi poveşti mai deocheate Amintiri şi poveşti mai deocheate Amintiri şi poveşti mai deocheate Neagu Djuvara
Neagu Djuvara nu este doar un mare istoric, ci și un extraordinar povestitor. Iar acest...
Bucureștii de lângă București Bucureștii de lângă București Bucureștii de lângă București Marian Ştefan
Se spune îndeobște că Bucureștiul este un oraș de coșmar. Și pe bună...
Mătase Mătase Mătase Alessandro Baricco
Mini-romanul Mătase este un roman despre cum poezia poate transforma o temă oarecum...