logo
TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Povestiri stranii
Povestiri stranii Povestiri stranii
Giovanni Papini

Povestiri stranii este o colecție de douăzeci și două de povestiri, scrise de Papini la începutul carierei sale literare. Ele au fost selectate de autorul însuși, în 1954, din primele sale volume de proză: Tragicul cotidian (1906), Pilotul orb (1907), Cuvinte și sânge (1912) și Bufonerii (1914), dorind ca prin aceasta să realizeze „o privire retrospectivă asupra vastului ocol care i-a fost viața”.

Povestirile sale, mai mult sau mai puțin stranii, mai mult sau mai puțin înfricoșătoare, trădează în primul rând acel entuziasm dus până la infatuare, specific anilor de început al unui scriitor încrezător în forțele sale. De altfel, chiar el afirmă că ceea ce face ca povestirile sale să pară stranii vine din așezarea unor personaje absolut firești în situații de viață extraordinare, care îi obligă să își definească ad-hoc nota dominantă de caracter. Volumul a fost înzestrat de însuși autor cu trei prefețe: una pentru poeți, una pentru filozofi și una pentru erudiți. De bună seamă că nu recurge la acest tertip din dorința sinceră de a se face înțeles de cât mai multe categorii de cititori, ci doar pentru a impresiona, dovedind astfel că nici în apropierea morții nu l-a părăsit aroganța aceea copilărească de la începuturi. Și aceasta din simplul motiv că cel puțin el a respectat ceea ce a proclamat într-una dintre prefețe: poetului și filosofului îi stă bine să păstreze toată viața o notă de infantilism, în sensul de a se lăsa uimit de micile miracole ale vieții și de a se depărta tacit de marile dezastre ce bântuie viața cotidiană.

Așadar, un volum inedit, ce ajută la o receptare cât mai completă a operei și vieții acestui geniu al literaturii și culturii universale, căruia și Eliade i-a oferit toată dragostea și admirația sa.

Comentarii

comments powered by Disqus

ARTICOLE SIMILARE

Bunicul Elefant își ia rămas-bun Bunicul Elefant îşi ia rămas-bun. Ce se întâmpla când cineva drag moare? Bunicul Elefant îşi ia rămas-bun. Ce se întâmpla când cineva drag moare? Isabel Abedi
Cu siguranță, tema morții nu este cea mai de dorit temă pentru cei mici. Dar cu toate...
ABC-ul dinozaurilor ABC-ul dinozaurilor ABC-ul dinozaurilor Luisa Adam
Dinozaurii nu mai există. Au trăit cândva demult. Cu toate acestea ei sunt foarte...
Pinguinul care voia să afle mai multe Pinguinul care voia să afle mai multe Pinguinul care voia să afle mai multe Jill Tomlinson
Dragi copii, pinguinii sunt niște păsări speciale ce trăiesc numai în zonele...
Cum iubim Cum iubim Cum iubim Pascal Bruckner
Cu siguranță ideea de a defini iubirea este o utopie fără de pereche. Cert este că...
Amintirea dragostei Amintirea dragostei Amintirea dragostei Jim Fergus
Acesta nu este un simplu roman de dragoste în care eroii principali trăiesc...