Povestea lui Despereaux

Romeo Aurelian Ilie
Romeo Aurelian Ilie 19 Mai, 2016
1982

Povestea lui Despereaux este încă una dintre nenumăratele cărți pentru copii pe care trebuie să le citească mai ales oamenii mari. Eh, că doar nu o fi alt Micul Prinț?!, îmi veți spune. Ba da! Este tot un fel de Micul Prinț, doar că de data aceasta este vorba despre un mic șoricel ce se naște cumva altfel, și care crește și mai altfel.

Mai pe scurt, este o poveste despre ce înseamnă să fii altfel, dar în sensul de a fi mai bun decât semenii tăi. Despre ce înseamnă să ai preocupări înalte și înălțătoare, precum iubirea, plăcerea lecturilor și mai ales curajul, într-o lume de ființe mici, uneori doar la propriu, cum se întâmplă în povestea aceasta șoricească, alteori și la figurat, cum se întâmplă adeseori în lumea noastră de oameni.

De fapt, dacă este să o spunem pe de-a dreptul, povestea aceasta este foarte omenească. Doar magia alegoriei o face șoricească. La drept vorbind, oamenilor, nu șoarecilor și șobolanilor li se întâmplă să își dorească să vadă lumina și să se bucure de ea, dar pentru că nu au forța să lupte până la capăt pentru a o avea, pentru a rămâne în lumină, se lasă răpiți în tenebrele frustrării și aleg să îi condamne și pe ceilalți la chinurile unei vieți petrecute în beznă, fie că vorbim de întunericul fizic, fie că ne gândim de fapt, la cel spiritual.

Așadar, o lectură pe care oamenii mari trebuie să le-o citească celor mici, dar ca și cum ar citi-o pentru sine. Lectură plăcută și minte luminată, după!

Povestea lui Despereaux
Povestea lui Despereaux
Kate DiCamillo
Vezi cartea
Cum să ai un club de lectură reușit
Cartepedia 27 Martie, 2024
Un club de lectură reușit poate transforma radical experiența cititului, transformând-o dintr-o acti...
Sfaturi pentru a termina o carte
Cartepedia 25 Martie, 2024
A termina de scris o carte poate părea o călătorie intimidantă, plină de obstacole și momente de înd...
Explorând Dune: O Călătorie Cinematografică pe Arrakis
Cartepedia 23 Martie, 2024
Când vorbim despre capodopere cinematografice care aduc în prim-plan universuri complexe, "Dune" de...
Philip Roth: Maestrul narativ al controverselor și introspecțiilor
Cartepedia 19 Martie, 2024
În lumea literaturii americane, Philip Roth ocupă un loc de onoare, fiind celebrat pentru explorarea...

Urmărește-ne pe Instagram