logo
TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Pisica pierdută

De regulă, o carte cu și despre pisici trece drept o carte pentru copii. Nu este însă și cazul acestei cărți, destinată cu precădere iubitorilor de pisici de vârstă adultă. Și aceasta din două motive: mai întâi pentru că debutează cu scena unui accident, descrisă în termeni dureros de realiști, și mai apoi pentru că personajele umane ale cărții sunt două prietene cu o relație… mai specială.

Povestea este de fapt una autobiografică, autoarea descriind cu lux de amănunte, căutarea uneia dintre cele două pisici ale sale, Tibby, căutare ce continuă chiar după ce pisica revine singură acasă, întrucât ea vrea să afle cu exactitate unde dispăruse pisica și, mai ales, de ce. În eforturile sale este ajutată și susținută necondiționat de către prietena sa Wendy, care ajunge la rândul ei o „iubitoare de mâțe”.  Ineditul poveștii constă în faptul că pe alocuri se încearcă pătrunderea în „psihologia” pisicii. Dar miza întâmplării istorisite este mai degrabă aceea de a descrie relația om – animal, cu toate formele ei de manifestare, de la simpatie, iubire, disperare, până la obsesie.

De altfel, în mod indirect, avem de a face și cu o mărturie despre relațiile interumane în societatea americană din San Francisco: oamenii sunt mai dispuși să se atașeze orbește de animale, decât să stabilească relații între ei.

Cartea se bucură totodată și de un concept grafic inedit, realizat de Wendy MacNaughton, ce dă savoare și, mai ales, un plus de veridicitate acestei povești cu pisici.

Comentarii

comments powered by Disqus

ARTICOLE SIMILARE

Blestemul tâlharului mustăcios Blestemul tâlharului mustăcios Blestemul tâlharului mustăcios Irina Teodorescu
Irina Teodorescu este româncă, dar s-a stabilit în Franța, la Paris, din...
Cea mai frumoasă carte din lume Cea mai frumoasă carte din lume şi alte povestiri Cea mai frumoasă carte din lume şi alte povestiri Eric-Emmanuel Schmitt
Despre femei se spune îndeobște că sunt imposibil de înțeles. O spun...
Amintiri şi poveşti mai deocheate Amintiri şi poveşti mai deocheate Amintiri şi poveşti mai deocheate Neagu Djuvara
Neagu Djuvara nu este doar un mare istoric, ci și un extraordinar povestitor. Iar acest...
Bucureștii de lângă București Bucureștii de lângă București Bucureștii de lângă București Marian Ştefan
Se spune îndeobște că Bucureștiul este un oraș de coșmar. Și pe bună...
Mătase Mătase Mătase Alessandro Baricco
Mini-romanul Mătase este un roman despre cum poezia poate transforma o temă oarecum...