logo
TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Pelerinul rus
Pelerinul rus Pelerinul rus
Paulin Lecca

Despre cartea Pelerinul rus s-ar putea scrie tratate întregi. Este una dintre acele cărți ce a devenit în timp îndreptar duhovnicesc pentru întreaga creștinătate ortodoxă. De ce spun doar ortodoxă? Pentru că tema centrală a cărții este legată de practica isihasmului sau a rugăciunii neîncetate sau rugăciunii inimii sau a rugăciunii lui Iisus, prezentă doar în spațiul ortodox, izvorâtă din Sfântul Munte Athos.
Cartea este scrisă sub formă de roman. Un om oarecare, „un creștin păcătos”, cum se autointitulează cu smerenie, aude la una dintre slujbele Bisericii, cuvintele „Rugați-vă neîncetat” (I Tesaloniceni, 5, 17) și esta atât de pătruns de profunzimea mesajului încât se hotărăște să nu se oprească din drum până nu va găsi omul ce îi va putea spune cum anume să poată ajunge la rugăciunea neîntreruptă. De aici începe călătoria Pelerinului rus către aflarea tainei rugăciunii neîntrerupte.
Dincolo de latura sa romanescă, cartea rămâne totuși una eminamente duhovnicească. Ea devine astfel un ghid despre isihasm, un manual despre cum să îți dorești practicarea rugăciunii inimii și chiar despre cum să practici cu folos această rugăciune. Un alt aspect important al acestei lucrări este acela că face dese trimiteri la Filocalie, acea culegere de 12 cărți în care se vorbește cu precădere despre viața lăuntrică a omului și despre nevoințele omului pe drumul spre desăvârșirea creștinească. Filocaliile au fost unanim recunoscute ca cele mai de folos cărți după Sfânta Scriptură. De asemenea, o altă nestemată ce se găsește în această carte este ghidul de spovedanie dinspre finalul lucrării, o lecție despre cum se face o spovedanie adevărată.
Așadar, o lectură aparent simplă, dar plină de sensuri adânci, o lectură recomandată cu precădere celor inițiați în tainele vieții duhovnicești, dar și acelora ce vor să pășească pe calea ce duce la viața veșnică, cu inimă curată și cu duh neispititor.

Comentarii

comments powered by Disqus

ARTICOLE SIMILARE

Blestemul tâlharului mustăcios Blestemul tâlharului mustăcios Blestemul tâlharului mustăcios Irina Teodorescu
Irina Teodorescu este româncă, dar s-a stabilit în Franța, la Paris, din...
Cea mai frumoasă carte din lume Cea mai frumoasă carte din lume şi alte povestiri Cea mai frumoasă carte din lume şi alte povestiri Eric-Emmanuel Schmitt
Despre femei se spune îndeobște că sunt imposibil de înțeles. O spun...
Amintiri şi poveşti mai deocheate Amintiri şi poveşti mai deocheate Amintiri şi poveşti mai deocheate Neagu Djuvara
Neagu Djuvara nu este doar un mare istoric, ci și un extraordinar povestitor. Iar acest...
Bucureștii de lângă București Bucureștii de lângă București Bucureștii de lângă București Marian Ştefan
Se spune îndeobște că Bucureștiul este un oraș de coșmar. Și pe bună...
Mătase Mătase Mătase Alessandro Baricco
Mini-romanul Mătase este un roman despre cum poezia poate transforma o temă oarecum...